Mysterieuze rol voor het koningshuis in Kwelgeest

Het schrijversduo Corine Kisling en Paul Verhuyck werden in 2007 beloond met de Zeeuwse Boekenprijs voor hun gezamenlijke debuut ‘Het leugenverhaal’. Dit boek was voor hen de stimulans om weer samen aan de slag te gaan. Op deze site vertellen ze meer over de nieuwe Kisling & Verhuyck ‘Kwelgeest’.

Paul Verhuyck, wiens debuut ‘De doodbieren’ in 1992 werd bekroond met de Anton Wachterprijs en de Vlaamse Debuutprijs, legt uit hoe hij samen met zijn vrouw tot een nieuwe roman komt. “We verrichten ieder afzonderlijk de schrijfdaad. Vooraf maken we samen de synopsis van het boek en bespreken we de hoofdpersonages. We spreken dan af wie welke hoofdstukken schrijft en gaan aan de slag.”

“Tussentijds hebben we diverse momenten waarop we gezamenlijk overleggen en het werk bekijken. Dan wordt er geschrapt wat niet in het boek past en de ander schrijft er dan weer iets bij dat nog ontbreekt. Zo zorgen we ervoor dat het boek één stem krijgt” En één stem heeft het verhaal zeker. Naadloos lopen de hoofdstukken in zowel ‘Kwelgeest’, als ‘Het leugenverhaal’ in elkaar over. Achterhalen wie het heeft geschreven is dan ook onmogelijk.

Het duo kiest iedere keer voor een historisch verhaal dat ze naar het heden doortrekken. Waar ze in ‘Het leugenverhaal’ kozen voor het verhaal van Reynaert de Vos, kiezen ze nu voor het verhaal achter de eerste Uilenspiegel druk. “Het verhaal gaat over de Leidse docent Job Deerlijk die gefrustreerd raakt, omdat de Duitse onderzoeker Waldemar Isfeld een unieke oude Uilenspiegel-druk in zijn bezit heeft en hem aan niemand wil laten zien. En ik kan ook verklappen dat er een mysterieuze rol voor het koningshuis in dit boek is weggelegd”, lacht Kisling geheimzinnig.

De materie die het duo beschrijft, is geen mysterie voor de schrijvers. Zo kennen ze Leiden en de Leidse universiteit op hun duimpje en Verhuyck heeft zich eerder al verdiept in de oudste Uilenspiegel in Frankrijk. “Je moet er ook veel vanaf weten als je er mee wil spelen, anders is het niet verantwoord. Het klopt dan ook echt dat er iemand in Duitsland is die een Uilenspiegel-druk in zijn bezit heeft, maar we hebben zijn rol een beetje overdreven”, legt Verhuyck uit.

‘Kwelgeest’ is een ontzettend spannend boek. Bladzijde na bladzijde heb ik verslonden. Tot op het laatste moment weet het duo het spannend te houden, zodat ook dit boek – net als hun debuut – in één ruk heb uitgelezen.De toevoeging van illustraties uit het Uilenspiegel-verhaal geeft het boek net iets extra’s, maar dat was niet nodig geweest. Het verhaal op zich is als een aanrader!

Lees ook:Voorproefje: Kwelgeest – Kisling & Verhuyck
Lees ook:Luc Deflo wint Hercule Poirot-prijs
Lees ook:Zij staan op de Longlist Gouden Strop 2011
Lees ook:Het debuut van Adѐle van Zuylen: Adel verplicht
Lees ook:Ontvang gratis boek De Stormvloek

0 reacties op “Mysterieuze rol voor het koningshuis in Kwelgeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.