McSex maakt hongerig

Myrthe Hilkens stond met een in NRC Handelsblad verschenen artikel over de invloed van videoclips op jongeren aan de wieg van het inmiddels breed gevoerde debat over seksualisering. Hilkens betoogde dat de generatie die opgroeit in het nieuwe millennium een verknipt beeld van seksualiteit krijgt. Al die verhalen; ik vond het ietwat overdreven. Tot ik haar boek ‘McSex’ las. Er is echt sprake van seksuele verwarring en dat blijkt zeker uit de interviews met jongeren. Het stukje waarin studentes over anale seks praten vind ik hier typerend voor.

“M: Ik heb drie keer anale seks gehad, waarvan twee keer tijdens een onenight. Allebei die jongens deden het zonder me te vragen of ik dat wilde. Het deed heel veel pijn, een keer liepen er echt tranen over mijn wangen, maar ik durfde er niks van te zeggen. Ik kon de dag daarna nauwelijks lopen. Ik weet nog dat een vriendinnetje van me op de bank zat te lachen: ‘Mila kan niet lopen omdat ze in d’r kont is genomen.’
N: Maar als het zo vervelend was, waarom heb je het dan toch nog een keer gedaan?
M: De derde keer was met mijn toenmalige vriendje. Die had me al heel vaak gevraagd of ik anaal wilde, en ik weigerde. Toen het uit ging tussen ons, dacht ik dat ik hem misschien terug kon krijgen door het anaal te doen.”

En zo staan er nog meer interviews in het boek, bijvoorbeeld met een meisje dat op een parkeerplaats seks heeft met een oudere man.  “Hij kwam net klaar in mijn mond toen er een auto aan kwam rijden. Alsof ik in een goedkope pornofilm acteerde. Maar ik voel me meer vrouw dan ooit, dus wat maakt het uit?” Het is toch onvoorstelbaar? Ik begrijp het niet en ben dan ook blij dat Myrthe Hilkens deze zaak verder onder de loep heeft genomen.

Waar de schrijfster op tv, bijvoorbeeld als vaste sidekick bij de talkshow ‘Knevel & Van de Brink’ soms wat belerend overkomt, krijg je als lezer in dit boek genoeg ruimte om je eigen mening te vormen. Dit doet ze niet alleen door de interviews, maar ook door haar eigen geschiedenis onder de loep te nemen. Door dit alles te mengen met boordevol informatie is een vlot boek ontstaan dat snel wegleest, maar ook hongerig maakt naar meer discussie over dit onderwerp.

Lees ook:Bobbi Eden vertelt over haar boek
Lees ook:Maria Mosterd: geloofde jij haar?
Lees ook:Kate Moss schrijft biografie over seks, drugs en rock ‘n roll
Lees ook:Van misbruik in de katholieke kerk tot tuinieren
Lees ook:I ♥ groente: voor alle groenteliefhebbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.