Desastreuze gevolgen in het vooruitzicht?

Het klinkt wel leuk: alles wordt goedkoper. Maar het is niet goed, want als alle prijzen omlaag gaan betekent het dat er sprake is van deflatie. Mijn collega-blogger Anneke Ranzato-Versloot (mijngeld.blog.nl) wijst me op een uitspraak van griep.blog.nl-blogger Eric Mecking, die over dit onderwerp ook een boek heeft geschreven.

“Hoewel het persoonlijk inkomen in de Verenigde Staten in oktober met 0,3% steeg, daalden de persoonlijke bestedingen in dezelfde maand met 1,0%. Dat is de sterkste daling van de afgelopen zeven jaar. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is intussen gedaald tot het laagste niveau sinds 1980. Ook de consumentenprijzen in de VS zijn in oktober 1% gedaald ten opzichte van september. Consumentengoederen werden goedkoper. Er is daar dus sprake van deflatie.”

“Sinds half oktober zit de klad er ook in bij de Nederlandse detailhandel. Volgens deskundigen zullen winkeliers hun omzet komende maanden spectaculair zien dalen. Daarom beginnen zij eerder met de uitverkoop. Er komt een spectaculaire uitverkoop door de malaise in de detailhandel. De prijzen dalen dus en de consumenten profiteren. Nog wel. Want als de deflatie doorzet en bijvoorbeeld de huizenprijzen echt beginnen te dalen dan loopt het heel slecht af. En daar begint het steeds meer op te lijken.”

Welke desastreuze gevolgen dat heeft, kunt u lezen in: Deflatie in aantocht – E. Mecking

Lees ook:De Amerikaanse verkiezingen een voorbeeld voor Nederland?
Lees ook:Sarah Palin – Amerika in ban van Going Rogue
Lees ook:Nieuwste werk van Leo Vroman (96)
Lees ook:Uitreiking AKO Literatuurprijs en selexyz debuutprijs
Lees ook:Colofon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.