De Amerikaanse verkiezingen een voorbeeld voor Nederland?

Deze week zijn in de Verenigde Staten de partijconventies begonnen, die uiteindelijk de presidentskandidaten opleveren. Hoe moeten we de Amerikaanse verkiezingen duiden. Want wat zijn attack ads en bird dogs? Wat betekent astroturfing en microtargeting? Hoe zijn die verkiezingen zo gepolariseerd geraakt? Is dat in Nederland inmiddels ook niet het geval?

Over de verkiezingen in de Verenigde Staten en de gepolariseerde Amerikaanse samenleving schreef Tom-Jan Meeus ‘Grote Amerikashow‘. Hij laat daarin zien wat populisme en polarisatie de Verenigde Staten in veertig jaar hebben opgeleverd: een onbestuurbaar land dat zo doordrenkt is van wantrouwen dat zelfs luiers, bier en onderwijs gepolitiseerd worden. Een land dat doldraait in misdaadbestrijding en de staatsschuld tot astronomische hoogte laat oplopen. Het creëert een maatschappij waarin mensen alleen nog geloofwaardigheid kunnen kweken door een dagelijkse show op te voeren.

Over de auteur
Tom-Jan Meeus (1961) was in de periode 2005-2011 correspondent in de VS voor NRC Handelsblad en nrc.next. Zijn blogs over de Verenigde Staten behoorden tot de best gelezen blogs op nrc.nl. Hij was eerder vijftien jaar onderzoeksjournalist bij de krant en was (co)auteur van boeken over Obama en de georganiseerde misdaad. Momenteel is Meeus politiek redacteur en auteur van Haagse Invloeden, een rubriek over (onzichtbare) Haagse machthebbers.

[isbn]9789046812310[/isbn]

Lees ook:Circus Amerika: Tom Kleijn volgt verkiezingskaravaan
Lees ook:Een kleine geschiedenis van Amerika
Lees ook:Barack Obama krijgt boek cadeau en meteen wil iedereen het lezen
Lees ook:Jussi Adler-Olsen: Het Washingtondecreet
Lees ook:Samuel Huntington overleden

Eén reactie op “De Amerikaanse verkiezingen een voorbeeld voor Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.