Hans Hagen wint Woutertje Pieterse prijs

Hans Hagen heeft de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen met zijn jeugdboek Verkocht, dat het leven van een kindslaaf in Dubai beschrijft. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 15.000. Het hoogste geldbedrag dat in Nederland kan worden gewonnen met een kinderboek.

Verkocht beschrijft het verhaal van de Pakistaanse Yaqub, die als kleuter wordt verkocht aan een mensenhandelaar. Hij wordt meegesmokkeld naar Dubai, een rijke oliestaat in het Midden-Oosten. Daar krijgt hij een hard en zwaar leven als kamelenjockey in de woestijn.

Hans Hagen ontmoette de kamelenjockeys toen hij op werkbezoek was in Dubai. Op de kamelenrenbaan zag hij hoe landrovers kwamen aanscheuren en hoe kinderen in de woestijn werden gedropt. Sommige jockeys waren nog maar kleuters.  ‘Kinderen uit Dubai zelf hoeven nooit op zo’n kameel,’ vertelde Hans tijdens het interview op het podium. ‘Het zijn altijd kleine, buitenlandse kindjes. In een land dat zo rijk is, is dat des te gekker.’

Hans Hagen (1955) schreef tot nu toe 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique Hagen. Voor Sesamstraat schreef hij scènes en een serie voorleesverhalen over Jubelientje. Hij kreeg al eerder prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en vier Zilveren Griffels voor Het gouden oog, Het is nacht, we gaan op jacht, De kat en de adelaar en Zwaantje en Lolly Londen. De meeste bekendheid verwierf hij met zijn Jubelientje-boeken, waarvan inmiddels twaalf titels verschenen.

Zie ook: www.hanshagen.nl en lees het interview met Hans Hagen over Verkocht

Lees ook:Eerste Gouden Lijst voor Els Beertens
Lees ook:Mélange van pop, politiek en seks
Lees ook:Nominaties Gouden uil
Lees ook:Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award 2012
Lees ook:Nominaties Gouden uil bekendgemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.