Guus Kuijer wint Astrid Lindgren Memorial Award 2012

Guus Kuijer heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2012 gewonnen. Deze internationale prijs werd in 2002 ingesteld door de Zweedse regering en gaat naar een auteur, illustrator of organisatie die volgens de jury in de geest van Astrid Lindgren werkt en de kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd promoot. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 miljoen Zweedse Kroon (450.000 euro) en het is daarmee de grootste prijs ter wereld op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur.

Guus Kuijer (Amsterdam, 1942) ging naar de kweekschool in Didam en werd leraar. Na 5 jaar stopte hij met lesgeven om zich helemaal te kunnen wijden aan het schrijven. Nadat hij twee verhalenbundels en een roman voor volwassenen had gepubliceerd, schreef Guus Kuijer zijn eerste boek voor kinderen: ‘Met de poppen gooien’. Het verscheen in 1975, en werd meteen bekroond met de Gouden Griffel. Hoofdpersoon is Madelief, over wie Guus Kuijer nog vier boeken zou schrijven, die allemaal even enthousiast werden ontvangen. Het vierde deel, ‘Krassen in het tafelblad’, werd weer bekroond met de Gouden Griffel en later werd aan de vertaling, ‘Erzähl mir von Oma’, de Deutsche Jugendliteraturpreis toegekend. In 1979, vier jaar na het verschijnen van zijn eerste kinderboek, kreeg hij de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur.

Na de boeken over Madelief volgden twee boeken met dieren in de hoofdrol (‘Eend voor eend en Olle’), jeugdtheater (‘Prijs de beer’, 1990), televisiescripts (‘Fatima’, 1985), jeugdromans (‘het symbolische Zwarte Stenen’ en ‘Het land van de Neushoornvogel’), fantasierijke avonturen zoals de Tin Toevalboeken en niet te vergeten de vijf boeken over Polleke, waarvan het eerste, ‘Voor altijd samen, amen’, de Gouden Griffel kreeg. Het Kinderboekenweekgeschenk dat Guus Kuijer in 2001 schreef, ‘Ik ben Polleke hoor!’, is het laatste deel uit die serie. Het werd in 2003 bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. ‘Het boek van alle dingen’ leverde hem in 2005 wederom een Gouden Griffel en veel internationale waardering op.

Lees ook:Opvolger Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer
Lees ook:Shaun Tan wint Astrid Lindgren Memorial Award
Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout
Lees ook:Guus Kuijer krijgt prijs
Lees ook:Nederlander naar huis met Astrid Lindgren Memorial Award 2010?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.