Mailen met… Yvonne Franssen over Talio

Ieder jaar verschijnen er weer vele boeken. Het is onmogelijk om overal van op de hoogte te zijn. Als blogger ben ik daarbij ook afhankelijk van de info die uitgeverijen sturen. Gelukkig trok schrijfster Yvonne Franssen zelf aan de bel. Boekenblog heeft haar debuut ‘Talio’ helemaal gemist. Hoogste tijd dus om de auteur aan de tand te voelen over deze thriller.

Yvonne vertelt over het ontstaan van dit boek: “Ik liep al tijden rond met een vaag idee voor een thriller, maar ik kon mezelf er maar niet toe bewegen om daadwerkelijk achter de computer te kruipen en te beginnen met schrijven. Een soort drempelvrees, denk ik. Toen ik uiteindelijk toch de stoute schoenen aantrok, kreeg het verhaal al schrijvende vorm, dat was een geweldige ervaring.

Talio‘ gaat over een jonge vrouw, Sandra, die het helemaal voor elkaar lijkt te hebben in het leven; ze heeft een leuke man, een fijne baan, en een prachtig huis. Haar geluk wordt wreed verstoord als haar man Tom op een dag dodelijk verongelukt. Tot overmaat van ramp lijken er aanwijzingen te zijn dat Toms dood geen ongeluk was, maar een doelbewuste aanslag.

Omdat de politie nauwelijks vorderingen lijkt te maken met haar onderzoek naar de ware toedracht van de gebeurtenissen, besluit Sandra zelf in actie te komen. Haar zoektocht naar de waarheid is echter niet zonder gevaar en in haar streven naar gerechtigheid neemt Sandra een onconventioneel besluit dat verregaande gevolgen zal hebben.”

Wat kan de lezer verwachten?
“‘Talio‘, de titel van het boek, is een verwijzing naar het ‘ius talionis’, het vergeldingsrecht, oftewel het ‘oog om oog, tand om tand’ principe. Dit thema loopt als een rode draad door het verhaal, en zet de lezer aan het denken over de soms vage scheidslijnen tussen goed en kwaad. Daarnaast is het gewoon een spannend boek dat, als je eenmaal in het verhaal zit, lastig weg te leggen is.”

Wanneer scheef u dit boek?
“Aangezien ik zelf in het dagelijkse leven, net als de hoofdpersoon in het boek, werkzaam ben op een advocatenkantoor, heb ik Talio in mijn vrije uurtjes geschreven. Daar heb ik heel bewust tijd voor vrij gemaakt. Het heeft weinig zin om af en toe snel even een half uurtje achter de computer te gaan zitten om honderd woorden te schrijven. Je moet echt de tijd kunnen nemen om in de huid te kruipen van je hoofdpersoon. Zo werkte het in ieder geval voor mij, en dat is ook precies wat ik zo leuk vind aan schrijven. Dat je al schrijvende vrij neemt van je eigen leven, om even heel iemand anders te zijn. Hoewel mensen die me persoonlijk kennen, beweren ook eigenschappen of gewoonten van mij te herkennen in Sandra. Ongemerkt geef je dus ook iets van jezelf prijs.”

Komt er al een volgend boek aan?
“Toen duidelijk werd dat ‘Talio‘ daadwerkelijk uitgegeven zou worden, diende zich als vanzelf een nieuw verhaal aan in mijn hoofd. Dat verhaal is ‘De Genius’ geworden, opnieuw een thriller, die begin 2013 zal verschijnen. Uiteraard zou ik het fantastisch vinden om met mijn boeken een groot lezerspubliek te bereiken, opdat ik zoveel mogelijk mensen een paar uurtjes onvervalst leesplezier kan bezorgen.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Dat is ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson. Een vrolijk en ongecompliceerd boek dat je meevoert in een draaikolk van gebeurtenissen vanaf het moment dat de 100-jarige hoofdpersoon ‘ontsnapt’ uit het bejaardenhuis. En passant wordt op luchtige wijze nog een stukje wereldgeschiedenis in het verhaal verweven. Heel knap geschreven!”

[isbn]9789461530912[/isbn]

Lees ook:Aan de keukentafel van Sandra Ysbrandy
Lees ook:Stil door woorden van Sandra Koolmees
Lees ook:Mailen met Marjon Sarneel
Lees ook:Filmrechten Het gym Karin Amatmoekrim verkocht
Lees ook:Inge Ipenburg schrijf spannende debuutroman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.