Belastingplan 2010 bevat blunder wat downloads betreft

Het Belastingplan 2010 van het kabinet bevat een opmerkelijke misser. Het lage BTW-tarief op luisterboeken geldt wel voor fysieke CD’s, maar niet voor downloads van luisterboeken. Ook downloads van ebooks vallen niet onder het lage BTW-tarief. Opmerkelijk, aangezien het kabinet zegt innovatie te willen stimuleren.

Al sinds jaar en dag vallen papieren boeken onder het lage BTW-tarief van 6 procent. Ebooks en luisterboeken vielen tot nog toe onder het hoge BTW-tarief. Het kabinet wil met ingang van 1 januari 2010 een einde maken aan deze ongelijkheid. Staatssecretaris De Jager schrijft in het belastingplan: “De tot dusver bestaande ongelijke behandeling van materieel dezelfde producten/diensten is niet meer gerechtvaardigd.”

Helaas blijkt het kabinet niet consequent bij het opheffen van deze ongelijkheid. Wie verder leest komt tot de ontdekking dat De Jager de ongelijkheid juist wil handhaven voor downloads van luisterboeken en ebooks. Op de site Prinsjesdag2009.nl staat: “Boeken die worden gedownload vallen niet onder het verlaagde BTW-tarief.”

Dat houdt in dat luisterboeken en ebooks op CD (en andere fysieke dragers) wél onder het lage BTW-tarief gaan vallen, terwijl luisterboeken en ebooks die legaal via internet worden gedownload niet onder dit lage tarief vallen. De consument die zijn luisterboek liever downloadt wordt dus financieel benadeeld ten opzichte van de koper van een CD.

Een van de webwinkels die geraakt wordt door deze misser is Luisterrijk. Deze downloadshop voor luisterboeken biedt ruim 800 luisterboeken aan in mp3-formaat. Het is de grootste aanbieder van luisterboekendownloads in de Benelux. Huub van de Pol, mede-oprichter van Luisterrijk, is niet te spreken over de plannen van het kabinet: “Het is concurrentievervalsing, ouderwetse fysieke producten worden voorgetrokken op de in potentie groenere en toekomstgerichte downloaddiensten; innovatie wordt op deze manier ontmoedigd. Een zeer ondoordachte beslissing van de overheid en thumbs down voor de hiervoor verantwoordelijke adviseurs.”

Lees er meer over op Webwereld en Ereaders.

Lees ook:Luisterrijk is Downloadwinkel van het Jaar
Lees ook:Harry Potter luisterboeken eindelijk in Nederlands downloaden
Lees ook:CD-kopers gaan luisterboeken downloaden
Lees ook:Boeken.blog.nl geïnterviewd door Luisterrijk
Lees ook:Luisterboekversie ‘Komt een vrouw bij de dokter’ ware belevenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.