Extra lange Millennium-trilogie op tv

Zeven jaar na zijn dood leeft het werk van Stieg Larsson meer dan ooit. Zowel in boekvorm als verfilmd is zijn Millennium-trilogie uitgegroeid tot een wereldwijde hit. Ook in Nederland is de Zweedse misdaadauteur razend populair. De KRO programmeert de drie films in televisiepremière als een zesdelige reeks die uitgezonden wordt vanaf 25 december op Nederland 3.

De TV serie heeft onlangs een Emmy Award gekregen als beste serie van 2011. Het gaat hier om de uitgebreide versie met meer beelden dan in de bioscoopfilms te zien zijn geweest. In totaal zes afleveringen van 90 minuten. Het wereldwijde succes van de Millennium-trilogie heeft onder andere geresulteerd in een Amerikaanse remake. De eerste film, The Girl With The Dragon Tattoo, zal in op 21 december in de Amerikaanse bioscopen en op 19 januari in de Nederlandse bioscopen gaan rouleren. Een van de rollen in de film wordt gespeeld door de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen.

Stieg Larsson (1954 – 2004) was eigenlijk journalist. Hij schreef zijn 2000 pagina’s tellende Millennium-trilogie in zijn vrije tijd en overleed kort voor de uiteindelijke publicatie van de drie boeken. De trilogie over Mikael Blomkvist, onderzoeksjournalist bij het tijdschrift Millennium, en computerhacker Lisbeth Salander werd een eclatant succes. Larsson werd meermaals postuum bekroond en was in 2008 wereldwijd de op een na best verkochte schrijver. In totaal gingen zijn boeken al ruim 20 miljoen keer over de toonbank.

Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. De rechten werden gekocht door Yellow Bird, het productiehuis van die andere Zweedse topschrijver Henning Mankell. De films werden alle drie uitgebracht in 2009. De hoofdrollen worden gespeeld door Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral die laatste maakt furore als de geniale hacker en getormenteerde en rebelse punker Lisbeth Salander.

Millennium trilogie in zes delen dagelijks van zondag 25 tot en met vrijdag 30 december uur op Nederland 3. Op 25/12 om 22:30 uur en de andere afleveringen steeds om 22:45 uur.

Lees ook:Deel twee Stieg Larssons Millenium-trilogie in première
Lees ook:Millennium-trilogie wereldwijd vijftig miljoen keer verkocht
Lees ook:Stieg Larssons Millennium-trilogie bezet top 3
Lees ook:Stieg Larsson nog steeds populair
Lees ook:Millennium-trilogie: meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.