AtotZ trein op weg naar geletterd Nederland

Op dinsdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, geven de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt en Sharon Dijksma, samen het startsein voor de AtotZ Trein. Dit evenement is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en de Nederlandse Spoorwegen. Onder andere H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, rapper Yes-R, kinderboekenschrijver Hans Hagen, tekstdichter Coot van Doesburgh en schrijfster Karin Giphart en Tineke van der Steen (genomineerd voor Leraar van het jaar) reizen mee in deze bijzondere trein.

In de treincoupés gaan jonge kinderen, tieners, lees- en schrijfcursisten en professionals aan de slag met diverse creatieve workshops. Hiermee symboliseert de trein de ketenaanpak van laaggeletterdheid: geletterdheid raakt iedereen, van jong tot oud. De AtotZ Trein stopt op enkele stations waar speciale activiteiten plaatsvinden, voordat de reizigers hun eindbestemming Driebergen-Zeist bereiken. Daar zullen zij in het conferentiecentrum van Eureko/Achmea de uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen bijwonen.  

Stichting Lezen & Schrijven organiseert de Week van de Alfabetisering dit jaar voor de vijfde maal. De Week duurt van maandag 7 tot en met zondag 13 september. Het thema is dit jaar ‘Laten we open kaart spelen’. Nederland telt 1,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Ook veel jongeren kampen met onnodige taalachterstanden en lees- en schrijfproblemen. Laaggeletterdheid is nog vaak een verborgen probleem met twee kanten. Enerzijds durven mensen met lees- en schrijfproblemen er zelf niet over te praten en anderzijds vindt hun omgeving het moeilijk om het probleem bespreekbaar te maken. Met een speciale campagne worden tijdens de Week deze twee kanten van de aanpak van laaggeletterdheid in beeld gebracht. Alleen als iedereen open kaart speelt, kan er gewerkt worden aan een duurzame oplossing.

Meer dan honderd organisaties verspreid over Nederland organiseren in de Week van de Alfabetisering een recordaantal activiteiten. Van een bezoek van FNV-voorzitter Agnes Jongerius aan Almere tot het startschot van de bewustwordingscampagne bij de Belastingdienst door staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager. Van de presentatie van het nieuwe programma Geld en Rekenen van ETV.nl tot de presentatie van twee nieuwe Leeslichtboeken van Tommy Wieringa en Jan Terlouw tijdens het speciale Leeslichtdictee in Assen.

Lees ook:Wereldalfabetiseringsdag: aandacht voor lezen en schrijven
Lees ook:Belastingdienst start bewustwordingscampagne gericht op laaggeletterdheid
Lees ook:Frans Bauer leert vader lezen
Lees ook:Gratis reizen met de trein
Lees ook:Marja van Bijsterveldt nieuwe voorzitter Stichting Lezen & Schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.