Match Fixing, geeft je een andere kijk op voetbal

Een scherp boek over de georganiseerde misdaad in het voetballeven. Declan Hill deed onderzoek naar corruptie en omkoping in de internationale sport. Zijn onderzoek en bevindingen zijn beschreven in het boek Match Fixing; voetbal en de georganiseerde misdaad. Chantal Bolleman las het voor Boekenblog.

Declan Hill heeft een waargebeurde thriller geschreven over de duistere wereld van het omkopen van voetbalwedstrijden. Een wereld die zich vlak voor onze ogen afspeelt. Terwijl deze wereld onopgemerkt blijft voor profvoetballers die hun dromen willen realiseren en voor trouwe fans. Een wereld die de autoriteiten het liefst negeren. Zij vegen het bestaan en de bedreiging van omkoping het liefst onder het tapijt met het argument dat het imago van de sport wordt beschermd.

Match Fixing is een uitstekend geschreven boek, met een knap staaltje onderzoek. Declan Hill is geïnfiltreerd in een wereld van omkoping en schandalen in de voetbalwereld. In het boek wordt heel duidelijk beschreven waar Declan is geweest voor zijn onderzoek, wat er is gebeurd en welke dingen hij heeft ontdekt. Hij beschrijft welke personen bij de misdaad betrokken zijn of zijn geweest. Omdat het onderzoek zeker niet zonder gevaar was heeft hij niet alle betrokken personen bij naam genoemd.  Als voetballiefhebber kijk je nadat je dit boek hebt gelezen heel anders tegen de sport aan.

Het boek verklaart de structuur van het illegale gokken en hoe spelers en scheidsrechters omgekocht worden om voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Een van de bizarste conclusies uit het boek is toch wel dat de omkoping van wedstrijden zo erg in de voetbalwereld is doorgedrongen dat het zelfs de grootste internationale wedstrijden heeft bereikt. Daarnaast beschrijft Declan niet alleen voetbalwedstrijden. Ook in de hockey-, tennis- en roeiwereld komt Match Fixing voor, al wordt dit wel in mindere mate besproken.

Als je geen voetballiefhebber bent, of je bent niet helemaal thuis in de voetbalwereld dan is het boek soms vrij lastig te volgen. Er komen onwijs veel namen en situaties in voor die misschien niet meteen duidelijk zijn. Dit is soms vrij lastig als je niet in de internationale sportwereld thuis bent. Toch is het onderzoek heel goed beschreven en is de boodschap dat we niet weg moeten kijken van de omkopingsschandalen meer dan duidelijk. Match Fixing zorgt er namelijk voor dat voetbal voetbal niet meer het is, het maakt de sport namelijk kapot.

Tekst: Chantal Bolleman

[isbn]9789048818167[/isbn]

Lees ook:GOAL! met cartoons van Mordillo
Lees ook:Voetbal & Maffia: donkere kant van deze sport
Lees ook:Johan Derksen spaart niemand in columns
Lees ook:Doping is in het voetbal altijd aan de orde geweest
Lees ook:Voetbal & Maffia 2, in de lage landen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.