Doping in de Tour de France en wat daar over te lezen valt

Thomas Dekker is betrapt op het gebruik van doping. Hij mag daarom niet mee naar de Tour de Frans met zijn team Silence-Lotto. En zo zullen er de aankomende tijd vast nog wel een aantal wielrenners zijn die betrapt worden. Hoe dat nu eigenlijk allemaal zit met doping en wielrennen, kun je in aanloop naar de Tour allemaal lezen. Hier een overzicht van de boeken over doping.

Zo heeft Mart Smeets net het boek ‘Het laatste geel’ geschreven, waarin onder andere Steven Rooks toegeeft doping te hebben gebruikt. Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam, waar dit boek verscheen, is meer over doping te vinden. Zo schreven Sietse van der Hoek en Toine Pieters het boek ‘Supergenen en turbosporters’ met daarin een nieuwe kijk op doping.

Voormalig tourbaas Jean-Marie Leblanc laat zich in zijn boek ‘De waarheid van de tourbaas’ ook uit over de schandalen in de Tour de France. Het is een terugblik geworden op een heel bewogen periode. Zo’n andere indrukwekkende memoire is het verhaal van Jef d’Hont ‘Memoires van een wielerverzorger’. De verzorger van onder andere Freddy Maertens, Michiel Pollentier, Jevgeni Berzin, Etienne De Wild, Eric Zabel, Jan Ullrich, Bjarne Riis stond bekend om de magische drankjes die hij wielrenners gaf. Ze gingen er harder van fietsen, maar bij dopingcontroles werd niets gevonden.

Jean Nelissen schreef in 2000 het boek ‘Doping – het duivelse spel met leven en gezondheid’. Een boek van de journalist die in 1967 onder medisch toezicht doping nam om de effecten zelf te ondervinden. Zijn conclusie: “Doping, in welke vorm ook, is uit het oogpunt van volksgezondheid en sportiviteit nimmer te tolereren.”

Lees ook:Tour de France: Mart Smeets schrijft over die van 1989
Lees ook:Oud-wielrenner Steven Rooks geeft dopinggebruik tijdens Tour de France toe
Lees ook:Thuis Tour de France kijken met @MiesjeB en @Ponckster
Lees ook:De 100 opmerkelijkste Nederlanders in de Tour de France
Lees ook:Doping! Doping? Doping: wie gelooft die renners nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.