De tekst die Bart Moeyaert scheef na vraag Janine Jansen

“Benjamin Popov was gewoon iemands lief en iemands zoon.” Zo begint Bart Moeyaert de aangrijpende geschiedenis van een jonge soldaat die zijn viool ruilt tegen rijkdom, maar uiteindelijk zijn hart en zijn ziel verliest.

Op verzoek van violiste Jeanine Jansen schreef Moeyaert een nieuwe versie van L’Histoire du Soldat van Ramuz, waar Stravinsky’s beroemde muziektheaterstuk op is gebaseerd. ‘Iemands lief’ werd één keer uitgevoerd, met Moeyaert als verteller, maar de tekst, indringend en ontroerend zoals alleen Moeyaert die kan schrijven, vraagt als vanzelf om te worden gelezen en herlezen. Korneel Detailleur voegt er zijn beelden aan toe – en zo is, geïnspireerd door de muziek, weer een geheel nieuwe compositie van taal en beeld ontstaan.

Maar je kunt er hier ook naar luisteren:

Bart Moeyaert (Brugge, 1964) debuteerde op negentienjarige leeftijd met het autobiografische ‘Duet Met Valse Noten‘ (1983). Sinds 1995 is Moeyaert fulltime schrijver en publiceerde hij tientallen kinderboeken totdat hij ook voor volwassenen ging publiceren. Moeyaerts werk is veelvuldig bekroond in binnen- en buitenland en wordt in meer dan vijftien talen vertaald. Behalve boeken schrijft Moeyaert scenario’s en toneelstukken. Hij vertaalt uit het Duits, Engels en Frans en heeft jarenlang stukken over design geschreven voor De Standaard Magazin.

[isbn]9789021446899[/isbn]

Lees ook:Bart Moeyaert leest Kus me & Wespennest
Lees ook:Passie voor papier: Bart Moeyaert in de Virtuele Vitrine
Lees ook:Andy van der Meijde: openhartig over voetbal en privé
Lees ook:Kitty Crowther wint Astrid Lindgren Memorial Award
Lees ook:De loden bal van het socialisme van Bart Tromp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.