Verlies verwerken met Herinneringen aan jou

Een dierbaar iemand verliezen op jonge leeftijd is altijd verschrikkelijk. Maar hoe verwerk je dit? Iedereen doet dat natuurlijk op zijn of haar manier, maar het boek Herinneringen aan jou helpt jongeren bij het verwerken van verlies van een dierbare. Dit boek kan iedereen op zijn of haar manier schrijven, op zijn of haar eigen tempo.

Het boek is in vier verschillende delen verdeeld, in elk onderdeel zitten nog hoofdstukken verwerkt. In het eerste deel kan je schrijven over ‘De bijzondere persoon die je was’. Achter elk hoofdstuk zitten een paar lege pagina’s, deze pagina’s kunnen persoonlijk worden ingevuld. De ene zal hier foto’s plakken en de andere zal hier mooie herinneringen aan de overledene beschrijven.

Het tweede deel bestaat uit ‘Over jouw afscheid’. Doordat het boek in deze delen is opgebouwd, ga je stukje voor je stukje verder met het leven van de dierbare. Hierdoor haal je herinneringen op, de een zal dit met een glimlach doen en bij de ander zullen de tranen over zijn of haar wang rollen. Het belangrijkste wat dit boek jou vertelt, is dat je verwerken op je eigen tempo doet. Niemand bepaalt voor jou het tempo.

Het derde deel bestaat uit ‘Over jou & mij’, dit deel laat je vooral nadenken over welke relatie je met je dierbare had. Bij het lezen zullen er waarschijnlijk veel mooie herinneringen opkomen en glimlach je. Zo wordt er aan je gevraagd: ‘Op deze dingen die ik bereikt had was je trots’. Ook moeilijke vragen worden aan je gesteld: ‘En juist op deze dagen mis ik je heel erg’. Het laatste deel ‘Familie & vrienden over jou’ is bedoeld voor anderen die daar kunnen schrijven over de dierbare.

Door het boek heen zitten korte gedichtjes verwerkt die je tot denken zetten. Zoals: ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering – Salvador Dali.’ Het duurde even voordat ik begreep wat de schrijver hiermee bedoelde, maar het klopt zeker. Het betekent niet dat als iemand overlijdt, dat dat het einde is. Dat is het begin van de geboorte van de herinneringen aan de dierbare.

Tekst: Meike Storck

[isbn]9789000332977[/isbn]

Lees ook:De Bezige Bij lanceert Remco Campert-app
Lees ook:Marian Mudder leest voor uit haar boek ‘Geluksblind’
Lees ook:‘The Art of North Sea Jazz – 33 years of memories and posters’
Lees ook:Leve het been (snijtijd 90 minuten)
Lees ook:Examenstress – Van Dale helpt bij eindexamens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.