Waarom de mens de computer de baas blijft

Het nieuwe boek van Bennie Mols: ‘Turings tango’ is recent verschenen. Het vertelt over de zoektocht naar intelligente computers en robots, een van de grootste wetenschappelijke zoektochten van onze tijd.

Via computers, internet, smartphones en consumentenrobots dringt kunstmatige intelligentie steeds meer ons dagelijks leven binnen. Waar gaat deze ontwikkeling naartoe? Worden computers slimmer dan mensen? Gaan robots de zorg van zieken en ouderen overnemen? Worden we straks op de dansvloer verleid door robots?

Aan de hand van het werk en het dramatische leven van Alan Turing laat ‘Turings tango’ ons nadenken over de relatie tussen mens en computer. Waarin verschilt het menselijke brein van het elektronische brein?

2012 is uitgeroepen tot het Alan Turing-jaar, vanwege Turings honderdste geboortedag op 23 juni 2012. De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) stond aan de wieg van zowel de computer als de kunstmatige intelligentie. Zijn ‘Turing Test’ om te bepalen of een machine kan denken heeft zelfs een cultstatus in de populaire cultuur verworven.

Over de auteur
Bennie Mols (1969) is gepromoveerd natuurkundige en afgestudeerd filosoof. Sinds 1999 werkt hij als wetenschapsjournalist en auteur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, KIJK, NWT Magazine, De Ingenieur en publiceerde populair-wetenschappelijke boeken over natuurkunde, wiskunde, informatica en hersenonderzoek. Ook is hij vaste gast in het wetenschapscafé van het NTR-radioprogramma Hoe?Zo!

[isbn]9789046812372[/isbn]

Lees ook:Vertaalrechten Wij zijn ons brein verkocht aan Duitsland
Lees ook:Reis naar de toekomst met Michio Kaku
Lees ook:Wij zijn ons brein 50.000 keer verkocht
Lees ook:Zo blijft je brein ook op latere leeftijd goed
Lees ook:Giel Beelen en Gerrit Komrij zijn maar druk met de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.