Engelse toestanden in Nederland?

Sociale instabiliteit dreigt als gevolg van grote maatschappelijke verschillen en onvrede over het bestaande economische systeem.

De vrijemarkteconomie heeft niet alleen geleid tot exorbitante zelfverrijking van managers en aandeelhouders, maar ook tot een fenomeen dat we altijd als typisch Amerikaans beschouwden: werkende armen. Vooral laagopgeleide werknemers met een vlekje hebben een zwakke positie in een economie die uitgaat van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid.

In Nederland hoppen honderdduizenden mensen van het ene tijdelijke contract naar het andere. Ze durven nauwelijks voor hun rechten op te komen, want: voor jou tien anderen. Willen we wel een samenleving met zulke extreme inkomensverschillen en een permanente onzekerheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt? Voor steeds meer mensen is het antwoord duidelijk: nee. Het kapitalisme is toe aan nieuwe remmen.

‘Voor jou tien anderen’ is een helder betoog over een groot maatschappelijk vraagstuk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt betalen de tol voor de sterk toegenomen welvaart van de ‘tevreden meerderheid’. Zo’n driekwart van de Nederlandse bevolking is inmiddels middelbaar of hoger opgeleid en heeft nauwelijks nog contact met een minderheid van laagopgeleiden die het nakijken hebben. Voor een deel van hen is het populisme een uitlaatklep. Voor hoelang? Hoe uiten ze hun onvrede als de PVV hen teleurstelt door principieel te doen voor de bühne en ondertussen te stemmen voor de coalitie die de zwaksten in de samenleving aan hun lot overlaat?

Tinnemans beschrijft het ontstaan van het fenomeen werkende armen in Nederland en verkent de mogelijkheden voor herstel van een rechtvaardig bestaansminimum voor de laagopgeleide, hardwerkende Nederlander die het minder goed getroffen heeft.

Over de auteur
Will Tinnemans is schrijver, moderator en mediatrainer. Hij zit geregeld debatten en congressen voor over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en geeft lezingen over dit hoogst actuele onderwerp. Van zijn hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ‘Onzeker bestaan. Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt’ en ‘Alledaagse macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden’.

[isbn]9789046810354[/isbn]

Lees ook:Undercover aan de onderkant van de samenleving
Lees ook:Terug de polder in met Ferdinand Grapperhaus
Lees ook:Hoe overleef ik het vaderschap?
Lees ook:Nederland en het poldermodel; overlegmodel onder de loep
Lees ook:De Wereld in 27 Vakantiedagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.