Griezelen met het interactieve 3D Horrible Hauntings

Met het griezelboek Horrible Hauntings van Shirin Yim Bridges, wordt het wel heel erg leuk om oude spookverhalen te lezen. Met illustraties van William Maughan worden er tien spookverhalen uitgebeeld. Onder andere De Vliegende Hollander, The Headless Horseman en Bloody Mary staan er in. Danny Nomden vertelt er meer over.

Horrible Hauntings gebruikt een interessant, nieuw aspect van lezen: het is interactief en 3D, omdat je er een app bij kunt downloaden. De app is zowel in de Apple store als op Google Play te downloaden en heet ook Horrible Hauntings. De verhalen staan in het boek, maar de geesten moet jezelf opzoeken doormiddel van de app.

Het boek is niet erg groot. Het heeft elf bladzijdes met op elke bladzijde een verhaal en een plaatje. Op elk plaatje zit een geest verborgen, die je kunt vinden via de app. Heb je de geest gevonden, dan kun je er bijvoorbeeld mee bewegen doormiddel van je telefoon te schudden of juist te blazen om het spookschip te laten varen. Niet alleen bewegend beeld krijg je, ook geluid komt erbij. Wind of een spook die wat brabbelt; ze hebben het er allemaal in verwerkt.

Hoewel het een erg leuk en creatief idee is, werkt het niet altijd even goed. Je moet de app precies zo houden dat de hele pagina te zien is en dan kan het nog steeds even duren voordat de app het plaatje pakt. Als er dan een spook tevoorschijn komt en je wilt blazen om het schip te laten varen, dan lukt dit niet altijd. Ook het bewegen van de camera om verschillende hoeken te kunnen zien van de geest lukt niet altijd. Hoe meer je beweegt, hoe groter de kans is dat de geest verdwijnt omdat de app het plaatje niet meer herkent. Erg jammer, want Horrible Hauntings gaat voornamelijk ook om de app en de interactiviteit.

Hoewel het boek vooral voor kinderen is, is het alleen in het Engels verkrijgbaar. Nederlandse kinderen kunnen het dus zelf niet lezen, maar kunnen wel genoeg plezier hebben met de zoektocht naar spoken! Maar dan moet één van de ouders eerst de app downloaden…

Kortom: leuk idee, creatief en interactief, maar de combinatie met lezen en het gebruik van een app is nog een beetje onwennig. De uitvoering van de app kan iets beter, maar daar zullen de kinderen geen last van hebben, want die zullen te druk bezig zijn met het zoeken naar spoken.

Tekst: Danny Nomden

[isbn]9789044819236[/isbn]

Lees ook:Nederlandse taalkunst krijgt podium in New York
Lees ook:Recordpoging simultaan voorlezen
Lees ook:Boekenwolk: unieke bibliotheek met digitale kinderboeken
Lees ook:Kobo ereading app voor BlackBerry 10 smartphones
Lees ook:Wereldboekendag vandaag: Wat een feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.