Prentenboeken met crossmediale insteek

Een aap op een motorfiets, een jongen maakt een lange zeiltocht en een giraf die niet in het boek past. Uitgeverij David en Goliat lanceert voor de kinderboekenweek 2011 drie nieuwe prentenboeken.

David en Goliat brengt naast de drie nieuwe boeken ook andere manieren om de verhalen te beleven. Bijvoorbeeld drie nieuwe voorleesfilmpjes die zijn gemaakt van de illustraties uit het boek en ingesproken door een acteur. Van alle boeken zijn er ook kleurplaten, knutsel- en doepakketten. Deze zijn gratis beschikbaar bij de boeken. Leuk voor thuis of in de klas.

‘Ferdinand de aap’ gaat over een aap die op zondag altijd een ritje maakt op zijn oude motorfiets. Hij wil dan het liefste iemand blij gaan maken. Maar onderweg vergeet hij de doel van zijn reis. Hij gaat zwemmen, bloemenplukken en luieren in de zon. Dan ontdekt hij dat deze mooie dag een cadeautje is voor hemzelf. Hij heeft zichzelf blij gemaakt. Het boek is gemaakt op basis van bijzonder kleurrijke illustraties, die gemaakt zijn van papiercollages. ‘Ferdinand de aap’ verscheen eerder in Oostenrijk, won daar prijzen en was een bestseller.

Het tweede boek dat onlangs is verschenen is ‘Jonas en de Walvis’. Het verhaal gaat over de kleine jongen Jonas, die met zijn ouders een lange reis maakt op een zeilschip. Onderweg heeft Jonas geen vriendjes om mee te spelen. Maar vervelen doet hij zich niet. Hij speelt met de dieren die hij tijdens zijn reis ontmoet. Bijzonder aan dit boek zijn de illustraties. De fijne pentekeningen zijn gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw door de Amsterdamse kunstenaar Sylvia Oudkerk. Ze maakte de tekeningen tijdens een lange zeereis voor haar eigen zoon Jonas. Ooit bedoeld als logboek, vormen ze nu de basis voor dit prentenboek, een boek met een heerlijk retro-gevoel. Saillant detail is dat de Jonas uit het boek, nu inmiddels volwassen, de uitgever is. Het betreft hier dus een familieproductie.

‘De Giraf die niet in het boek past’ is een grappig boekje dat peuters en kleuters leert over richtingen en ruimtelijk inzicht. Want de kleine giraf zit klem in het boek. Hoe hij zich ook beweegt, hij past niet. Tot dat een klein, eigenwijs muisje hem helpt en de lezer vraagt om het boek een kwartslag te draaien. Eindelijk kan Giraf zijn nek strekken. De giraf die niet in het boek past is geschreven en geïllustreerd door Cindy van de Ven uit Groningen. Eerder maakte zij het populaire zoekboek ‘Waar is Kiko?’. Bij het boek zit ook een leuke doe- en leeractiviteit met richtingkaartjes waarmee kinderen een spel kunnen doen met pijlen. Giraf heeft ook een eigen site met een quiz en kleurplaten.

[isbn]9789461500083[/isbn]
[isbn]9789461500045[/isbn]
[isbn]9789461500076[/isbn]

Lees ook:Kinderboekenweek: De giraf die niet in het boek past
Lees ook:Mengestu maakt hooggespannen verwachtingen waar
Lees ook:De eerste roman over het Urbach-Wiethe syndroom
Lees ook:Boek Lex Harding stijgt met stip
Lees ook:Zorgt geniale bommenmeisje voor jaar lang gratis boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.