Steigerhits: Ode aan de bouwradio!

De Zwolse fotograaf Ben Vulkers maakte tientallen foto’s van een verdwijnend fenomeen: de door bouwvakkers met veel liefde in elkaar geknutselde bouwradio. Deze zelfbouwsels lijken het te verliezen van de gloednieuw in de winkel aangeschafte exemplaren. Daarom moest dit boek er komen. Voordat het te laat is.

“In de loop der jaren heb ik talloze bouwlocaties bezocht om foto’s te maken voor ontwikkelaars, architecten, adviesbureaus voor bouwconstructies, woningbouwverenigingen en aannemers. Zodra ik mijn werk voor deze opdrachtgevers gedaan had… ging ik op zoek naar de oorsprong van de muziek die ik al uren had aangehoord. Op welke steiger staat die radio, met het volume op 11 en dat daarbij horende vervormde geluid?

Meestal kon ik na weinig speuren al snel het luidruchtige resultaat van een ongekend staaltje huisvlijt aantreffen: de bouwradio. Zonder de eigenhandig getimmerde kisten, omgebouwde bierkratten en mobiele maaksels te verplaatsen maakte ik vervolgens, uiteraard met toestemming van de eigenaar, enkele opnames.”

Uit de bouwradio’s in dit boek schalt een chronologisch samengestelde Top 40 met alleen de allerbeste bouwradiohits. Liedjes over het prachtige vak bouwen, over de oerkracht van de radio en over de belevingswereld van de bouwvakker. Een wereld waarin niet alles over rozen gaat, maar wel steeds de levenslust overheerst. Geniet van de 40 radio’s en songs, die je het gevoel geven de ramen te willen opengooien om het voorjaar te voelen.

Nico Dijkshoorn schrijft in het voorwoord. “… liep ik niet meteen over van enthousiasme toe Ben Vulkers mij vroeg een inleiding te schrijven voor een fotoboek vol bouwradio’s. Die scepsis was meteen verdwenen toen hij mij de foto’s opstuurde. Een ontroerende reeks bouwradio’s. Nu ik ze op mijn gemak, zonder de muziek, kon bekijken viel het mij op hoeveel karakter en eigen identiteit er in de verschillende radio’s zat. Deze objecten waren versierd, ge-fine-tuned, gepimt door mensen van vlees en bloed. Door mensen die met het puntje van de tong hun radio hadden proberen te verfraaien. Dit, waar ik naar keek, deze reeks radio’s, ik kon er niet anders naar kijken dan naar kunst.”

[isbn]9789491196454[/isbn]

Lees ook:Opium (Radio 4) om 22.30 live vanaf het #boekenbal
Lees ook:De beste moppen uit Somertijd in een boekje
Lees ook:De Zomer van het Luisterboek op Radio 2
Lees ook:CPNB wint twee RAB Radio Awards
Lees ook:DJ schrijft roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.