Leo Blokhuis portretteert beatstad Den Haag

‘Haags speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel’ is het nieuwste boek van Leo Blokhuis. Een portret van Den Haag als grootste beatstad van Nederland in de jaren vijftig en zestig, aan de hand van muziekwinkel Servaas. Met bijzondere verhalen over Golden Earring, Shocking Blue, Kane, Q65, Tielman Brothers en vele andere bands.

Den Haag werd in de late jaren vijftig en de jaren zestig de grootste beatstad van Nederland: van de Indorockers tot de Golden Earring, van Q65 tot Shocking Blue – in Den Haag wemelde het van muzikaal talent en klonk het geluid van een nieuwe generatie.

Muziekwinkel Servaas speelde daarin een centrale rol. Nico Servaas − grijsblauwe stofjas, Brylcreem in het haar − is niet muzikaal, maar heeft wel altijd de juiste apparatuur voor elke muzikant, beginnend of gelouterd. Die verlekkeren zich aan de glimmende spullen, houden voor even dezelfde gitaar vast als die waarop Jimi Hendrix speelt, kopen een te dure versterker op afbetaling en ontmoeten collega-muzikanten… Wie niet bij Servaas kwam, hoorde er niet bij.

In ‘Haags Speelkwartier‘ vertelt Leo Blokhuis aan de hand van deze Haagse muziekwinkel en de klanten ervan de geschiedenis van de bloeiende muziekscène van de jaren zestig, de jaren waarin de rockmuziek in Nederland ontstond.

Over de auteur
Leo Blokhuis schreef eerder ‘Grijsgedraaid‘, ‘Het plaatjesboek‘, ‘City to City + CD‘ en ‘Klein ABC van de popmuziek‘ (met Matthijs van Nieuwkerk). Daarnaast publiceerde hij de soundbooks ‘The Sound of the Westcoast, 1965 – 1979 inclusief 4 cd’s (soundbook)‘ (bekroond met de Gouden Tulp) en ‘The Sound Of The South + Cd‘.

Hij is samensteller en presentator van verschillende muziekprogramma’s op radio en televisie. Met zangeres Ricky Koole maakt hij muziektheatervoorstellingen. ‘Haags Speelkwartier‘ is de eerste bijdrage aan een groter project rondom de geschiedenis van Den Haag als muziekstad.

[isbn]9789026326387[/isbn]

Lees ook:Dijkdoorbraak Tjerk Lammers; Bijbel van de Nederrock
Lees ook:Leo Blokhuis ontvangt eerste Gouden Tulp
Lees ook:Een schatkamer voor Earringfans en -verzamelaars
Lees ook:Leo Blokhuis schrijft Luistergeschenk: Electrifying Berlijn
Lees ook:Iedereen is muzikaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.