Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy

Wie wordt niet door weemoed overvallen en wie hoort niet direct Ramses Shaffy’s doorleefde stem ‘Sammy, kijk omhoog Sammy’, ‘Laat me’ of ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’? Als een zoon van de Egyptische consul in Parijs en een excentrieke, naar eigen zeggen een Russische gravin had het leven van Ramses Shaffy (1933-2009) een on-Nederlandse allure.

De getalenteerde acteur en chansonnier baande zich op ontstuimige wijze een weg door Amsterdam met zijn luide lach en overrompelende charmes. Maar het was niet ‘alles vrolijkheid’. Vaak lag de eenzaamheid op de loer, de melancholie en later de drang naar de fles. We zien wel! is een boeiende en uiterst zorgvuldige biografie van de persoon Ramses Shaffy, maar ook van de artiest. Dat maakt dit boek interessant voor zowel bewonderaars van Shaffy als degenen die geïnteresseerd zijn in theatergeschiedenis en in het naoorlogse Amsterdam. Maar bovenal zal na het lezen van ‘We zien wel!’ de indruk achterblijven van een prachtige, inspirerende en kleurrijke levenskunstenaar.

Deze bijzondere biografie bevat een voorwoord van Shaffy’s hechte vriendin Liesbeth List. De biografie is zó volledig dat zelfs zij hierin feiten voor het eerst heeft gelezen. Op 1 december 2009 overleed de geliefde volkszanger. Nog steeds bestaat er grote belangstelling voor zijn persoon en werk. Onlangs kwam men met het idee een metrostation naar Shaffy te vernoemen. Ook is er een musical over het bewogen leven van de zanger in de theaters te zien.

Over de auteur
Sylvester Hoogmoed is politicoloog, schrijft als freelancejournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer en presenteert een chansonprogramma bij de Concertzender. Hij beheerde de officieuze ‘officiële’ site www.shaffy.nl.

[isbn]9789044617481[/isbn]

Lees ook:Ramses Shaffy leeft voort in boeken
Lees ook:Ramses Shaffy boek komt alsnog uit
Lees ook:Roman over een beoogd Tourwinnaar
Lees ook:Luc Beaucourt schrijft boek over zijn leven
Lees ook:Leven van Edwin van der Sar beschreven in biografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.