Boekenblog leest Hemelvaart van Judith Koelemeijer

Zes meiden gaan op vakantie naar de Griekse eilanden, voor zon, zee, feest en strand. Zes rugzakken, vijf meiden en een doodskist landen na drie weken weer op Nederlandse bodem. Een review over het verhaal van schrijfster Judith Koelemeijer, die het ongeluk al die jaren niet uit haar hoofd heeft kunnen krijgen.

De vriendinnen hebben net eindexamen gedaan en zijn al drie weken op de Griekse eilanden. De laatste avond willen vijf van de zes om een uur of één naar de tent gaan. Ze zullen de volgende ochtend vroeg vertrekken. Maar Annette denkt daar anders over. Ze leeft nú en wil nog alles uit de avond halen. Judith besluit bij haar te blijven, omdat Annette toch niet van gedachten zal veranderen. Op aanraden van een Griek besluiten ze naar een andere tent te gaan, wat een eindje rijden is met de motor. Judith gaat achterop bij een Griek, Annette zou daar later achteraan komen met een stel Duitsers. Maar ze zal nooit aankomen op de plek van bestemming.

Bijzonder dat er uit zo’n waargebeurd verhaal zo’n boek kan komen. Judith Koelemeijer, de auteur van Hemelvaart, heeft dit verhaal zelf meegemaakt en gaat zelf op onderzoek uit hoe het nu echt zit met de dood van Annette. Ze gaat verhaal halen bij de vriendinnen die toentertijd mee waren op vakantie. Hoe is het volgens hen gegaan? En hoe hebben de ouders en broer de dood van Annette ervaren? Ze komt erachter dat iedereen jarenlang een ander verhaal in zijn hoofd heeft gehad over hoe het is gegaan. Ook gaat ze op onderzoek uit op het eiland. En hoe is de dader hier zo snel mee weggekomen?

Wat je ook zou kunnen snappen tijdens het lezen is dat Judith denkt dat de dood van Annette met opzet is, alsof Annette het gepland heeft. Annette was een meisje dat het ene moment alles uit het leven wilde halen en op het andere moment, thuis in het dorpje waar ze woonde, stil zat te breien, zoals Judith in haar boek omschrijft. Ook had Annette twee dagen voor ze stierf nog een soort vriendschappelijk liefdesverklaring aan Judith afgelegd, alsof ze wist dat ze zou sterven. En voor de vakantie had Annette haar hele kamer opgeruimd. Het was alleen zo erg opgeruimd dat Annettes moeder geen persoonlijke spullen meer kon ontdekken, Annette had alles weggegooid.

Het is een verhaal dat je in je greep houdt, je bijblijft. Je wilt doorlezen en erachter komen waarom het is gebeurd en of er opzet in het verhaal is. Judith Koelemeijer heeft een geweldig boek geschreven over wat haar zolang bezighield. Het leest als een trein en zal nog lang na blijven sidderen in je hoofd.

[isbn]9789045021829[/isbn]

Lees ook:Boektrailer Hemelvaart. Op zoek naar een verloren vriendin
Lees ook:Schrijf je eigen familiegeschiedenis
Lees ook:Mailen met: Rianne Verwoert
Lees ook:Wat doe je met een erfenis waar je geen recht op hebt?
Lees ook:Judith Visser werkt mee aan ‘Proud to be me’

Eén reactie op “Boekenblog leest Hemelvaart van Judith Koelemeijer

  1. Mieke Schepens

    Wat een prachtige recensie. Ik was heel benieuwd naar dit boek. Het staat nu op mijn NTL-lijst !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.