Christiaan Weijts wint BNG Literatuurprijs 2012 met Euforie

Christiaan Weijts heeft de BNG Literatuurprijs 2012 gewonnen met zijn roman Euforie. Dit is vorige week bekendgemaakt door juryvoorzitter Marja van der Tas (burgemeester van de gemeente Steenwijkerland). Christiaan Weijts is de achtste winnaar van de BNG Literatuurprijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving hij een cheque ter waarde van € 15.000,- en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

De jury besloot dit jaar slechts vier auteurs te nomineren. Overige genomineerden waren Auke Hulst (‘Kinderen van het ruige land‘), Joost Vandecasteele (‘Massa‘) en Annelies Verbeke (‘Veronderstellingen‘).

Als elk jaar was er dit jaar ook een lezersjury van medewerkers van het BNG Cultuurfonds. Zij verkoos een andere winnaar, namelijk Annelies Verbeke. De lezersjury roemde Verbeke’s laatste werk ‘Veronderstellingen‘ om ‘de originaliteit, de absurde humor en de onderlinge verbondenheid van de verhalen’.

De BNG Literatuurprijs 2012 is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1972 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, die nog niet doorgebroken zijn, die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen. De prijs werd eerder gewonnen door Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Carolina Trujillo, Gustaaf Peek en Jan van Mersbergen. Het BNG Cultuurfonds is de sponsor.

De jury, onder voorzitterschap van Marja van der Tas, bestond dit jaar uit vier recensenten, te weten Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC). Dit jaar is er voor eerst een samenwerkingsverband tussen de BNG Literatuurprijs en het programma Knetterende Letteren van het themakanaal van de NTR: Cultura 24. In aanloop naar de prijsuitreiking werden er korte portretten van de vier genomineerden op Cultura 24 uitgezonden.

Over de winnaar
Christiaan Weijts (1976) debuteerde in 2006 met het veel gelauwerde ‘Art. 285B‘. Het boek werd vrijwel unaniem lovend ontvangen en leverde hem verschillende nominaties op voor literaire prijzen. Twee jaar later verscheen zijn tweede roman, ‘Via Cappello 23‘, een jaar later gevolgd door ‘De etaleur‘. Ook deze twee boeken werden lovend ontvangen en genomineerd voor verschillende prijzen. ‘Euforie‘ is Weijts’ laatste roman. Volgens de jury van de BNG Literatuurprijs 2012 ‘een ongemakzuchtig waagstuk dat de literatuur in optima forma kan zijn.’

Uit het juryrapport
“Christiaan Weijts vergast ons in zijn vierde roman Euforie op ruim vierhonderd duizelingwekkende pagina’s, waarin het sleutelwoord confrontatie heet. Euforie is een verhaal van deze tijd (met een Al-Qaida-aanslag in Den Haag, moderne relaties, nieuwerwetse elektronica) en tegelijkertijd bezingt deze rijke, erudiete roman het Bildungsideal – dat tegenwoordig ten onrechte voor achterhaald doorgaat. Steeds laat Weijts, via zijn personages, zien hoe het (artistiek) ideaal botst op de (maatschappelijke) werkelijkheid. In een tijd waarin de massa de maat der dingen is, toont Euforie dat het klassieke ideaal nog kan bestaan: in de geest van een compromisloze enkeling. Van meet af aan, vanaf zijn debuut ‘Art. 285b’ (2006) toont Weijts zich een gerijpte schrijver. Maar in ‘Euforie’ pakt hij uit met zo’n ideeënrijkdom, zo’n typering van onze, post-9/11-tijd (en van de voorbije, hedonistische jaren negentig), zo’n haviksoog als het gaat om menselijke relaties, zo’n alles omspannende compositie, zo’n begenadigde pen, dat we binnen de huidige literaire conjunctuur hier te lande kunnen spreken van onnederlands. Een geuzennaam.”

[isbn]9789029586276[/isbn]

Lees ook:Genomineerden BNG Literatuur Prijs bekendgemaakt
Lees ook:Gustaaf Peek wint de BNG Nieuwe Literatuurprijs
Lees ook:Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs met Godenslaap
Lees ook:Deze schrijvers maken kans op Libris Literatuur Prijs 2013
Lees ook:Wytske Versteeg wint de BNG Bank Literatuurprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.