Marten Toonder Prijs 2011 voor Peter Pontiac

De Marten Toonder Prijs 2011 gaat naar Peter Pontiac. Hij krijgt deze prijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst voor zijn hele oeuvre, omdat hij een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal. Pontiac heeft met Kraut volgens de jury de beste Nederlandse graphic novel getekend én geschreven. Zijn werk is vernieuwend. Hij heeft iets aan de Nederlandse strip toegevoegd wat er nog niet was: een combinatie van schrijver- met kunstenaarschap.

Peter Pontiac (1951) groeide als tekenaar van undergroundartiest naar internationaal erkende en geroemde kunstenaar. Hij volgde geen enkele opleiding om te leren tekenen. Zijn eerste werk waren covers voor bootlegboeken met songteksten van The Rolling Stones en Bob Dylan. Hij publiceerde aan het begin van zijn carrière in Nederlandse undergroundbladen als Tante Leny Presenteert en Modern Papier en in Spaanse en Amerikaanse undergroundbladen.

Muziek, rock ‘n’ roll is altijd een belangrijk thema voor hem gebleven, maar hij maakte ook de zevendelige autobiografische reeks Peter Pontiac Review. In 2000 publiceerde hij Kraut, over het leven van zijn vader die Kriegsberichter was tijdens de Tweede Wereldoorlog en roddeljournalist nadien. Hij is ook bekend als illustrator voor onder andere Oor, NRC Handelsblad, AD. Zijn werk is geëxposeerd in Amsterdam, Brussel, Barcelona, Blois, Angoulême en Rio de Janeiro.

De jury bestond uit Robbert Ammerlaan, directeur van de Bezige Bij, Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal in Rotterdam en René Windig, tekenaar van Heinz, voorzitter van de jury was Lex ter Braak, directeur van het van het Fonds BKVB. De prijs van €25.000 is ingesteld door het Fonds BKVB en wordt op 9 september uitgereikt in Breda. De uitreiking is het startschot van het nieuwe Stripfestival Breda. De prijs draagt bij aan de erkenning van de strip in Nederland.

Bij de prijs hoort een overzichtstentoonstelling in het Graphic Design museum Breda. De tentoonstelling opent op 9 september, de dag van de prijsuitreiking, en duurt tot 27 november 2011.

Lees ook:Alle strips van Peter Pontiac in één bundel
Lees ook:Peter van Straaten wint Albert Hahn Prijs
Lees ook:Marten Toonderprijs voor Jan Kruis
Lees ook:Barbara Stok tekent het leven van Vincent van Gogh
Lees ook:Nieuwe juryleden Herman de Coninckprijs bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.