Rik Smits wint met Dageraad prestigieuze prijs

Rik Smits heeft met zijn boek ‘Dageraad. Hoe taal de mens maakte’ de LOT-populariseringsprijs gewonnen. De jury lauwert hem met deze prijs ‘vanwege zijn eigengereidheid en zijn arrogantie, zijn ambitieniveau, zijn heldere schrijfstijl en zijn prikkelende standpunten’. De prijs werd op 5 februari tijdens de Grote Taaldag uitgereikt.

In ‘Dageraad’ voert taalkundige en wetenschapsjournalist Rik Smits ons mee op een thrillerachtige speurtocht over Afrikaanse savannen en door Pyreneïsche grotten, langs giftige vogels en pratende apen. Via dierentalen, fantoomledematen, hallucinaties en logica wordt steeds duidelijker hoe en wanneer onze voorouders moderne mensen werden, wat vrije wil betekent en waar onze ziel huist. Maar ook hoe we afscheid namen van het dierenrijk en in ons hoofd een geheel eigen, unieke wereld vormden. En hoe dat proces nog maar zo’n 12.000 jaar geleden culmineerde in datgene wat bij uitstek onze identiteit vormgeeft: volwaardige menselijke taal.

Over de auteur
Rik Smits (1953) is taalkundige, wetenschapsjournalist en schrijver van boeken over zulke uiteenlopende onderwerpen als taal, linkshandigheid, computers en nieuwe media, en de Franse keuken. Bij Nieuw Amsterdam verscheen van Rik Smits eveneens ‘Het raadsel van linkshandigheid. Hoe handvoorkeur de wereld kleurt’.

[isbn]9789046803899[/isbn]

Lees ook:13 augustus: internationale dag voor linkshandigen
Lees ook:Heb je nou je zin…
Lees ook:Onze hersenen flirten altijd
Lees ook:Dimitri Verhulst wint Libris Prijs met ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’
Lees ook:CJP scheurt boeken door midden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.