We moeten het even over Lionel Shriver hebben

Dat klopt… ik kom namelijk een bericht tegen dat ik over het hoofd heb gezien. Dit boek van Lionel Shriver is namelijk uitgeroepen tot winnaar van de Orange Winner’s publieksprijs. En aangezien het nieuwste boek van deze schrijfster vandaag in het Nederlands verschijnt, meld ik het toch nog eventjes. ‘We moeten het even over Kevin hebben’ is namelijk een heel aangrijpend boek. Waar je zeker even naar op zoek moet gaan als je iemand een boek cadeau wil doen voor Sinterklaas.

Nog even kort over de wedstrijd: Lionel Shriver’s roman ‘We moeten het even over Kevin hebben’ (We need to talk about Kevin – winnaar van de Orange Prize for Fiction 2005) heeft in Groot-Brittannië de meeste publieksstemmen ontvangen op de vraag wat de beste Orange Prize-boek ooit is. De Engelse boekhandelsketen Waterstones hield de verkiezing om het 15-jarig bestaan van de Orange Prize for Fiction te vieren. Waterstones verkoopt jaarlijks nog altijd duizenden exemplaren van het boek. BBC Film is bezig met een verfilming van het boek over de puber Kevin, die zijn klasgenoten heeft vermoord, en zijn moeder, die zich de schuld geeft van het gebeurde.

En tijd voor het nieuwe werk van Shriver: Haar nieuwste boek ‘Dat was het dan’ verschijnt vandaag. Shriver legt in dit boek vakkundig de vinger op de zere plek, of het nou gaat om herkenbare menselijke tekortkomingen en gênante situaties, of om het falen van een heel politiek systeem. Hoeveel is een mensenleven waard in de Amerikaanse samenleving? Hoeveel mag een huwelijk kosten? De roman werd genomineerd voor de National Book Award 2010.

Even kort over het boek: Shep Knacker uit New York heeft na jarenlang sparen genoeg geld om ervandoor te gaan naar een tropisch eiland. Hij is vastbesloten te gaan, mét of zonder zijn gezin. Dan blijkt dat zijn vrouw Glynis een zeldzame vorm van kanker heeft. Sheps spaargeld is opeens hard nodig om haar ziektekosten te dekken, omdat Glynis’ verzekering de speciale therapie niet vergoedt. Sheps banksaldo daalt angstwekkend snel en dat zet, samen met de ziekte, hun huwelijk onder zware druk.

[isbn]9789025434441[/isbn]
[isbn]9789025435356[/isbn]

Lees ook:Verhaal van Lionel Shriver in de bioscoop
Lees ook:Win We moeten het even over Kevin hebben @Boekenblog
Lees ook:Shortlist Man Booker Prize bekend
Lees ook:Grootse, ontroerende avonturenroman Jamrachs menagerie
Lees ook:Zo vallen je foto’s zeker op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.