P.C. Hooft-prijs naar Hans Verhagen

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de P.C. Hooft-prijs 2009 toegekend aan de dichter Hans Verhagen (1939, Vlissingen). Hans Verhagen, ook actief als journalist, filmer en schilder, debuteerde op z’n 24ste als dichter in 1963 bij Nijgh & Van Ditmar met ‘Rozen & Motoren’. Daarna volgden ‘Sterren Cirkels Bellen’ en ‘Duizenden Zonsondergangen’. Met onder anderen Armando en Hans Sleutelaar vormde hij begin jaren zestig de redactie van gard sivik en De Nieuwe Stijl.

Vanaf de jaren tachtig werd hij door zijn schilderkunst in beslag genomen, maar in de nieuwe eeuw beleefde hij een comeback als dichter, met bundels als ‘Moeder is een rover’ (2004), ‘Draak’ (2006) en ‘Zwarte gaten’ (2008). In 2003 verscheen ‘Eeuwige vlam’, zijn verzamelde gedichten.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout
Lees ook:Kouwenaar grootste levende dichter, aldus jury
Lees ook:Maria Barnas krijgt de J.C. Bloemprijs
Lees ook:Paulien Cornelisse ontvangt Tollens-prijs 2010
Lees ook:Ida Gerhardtprijs uitgereikt

Eén reactie op “P.C. Hooft-prijs naar Hans Verhagen

  1. Patricia de Ryck

    Vanmiddag krijgt hij de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro, deels te besteden aan een literair project.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.