Kuifje-album voor 17.000 euro geveild

Het zeldzame Kuifje-album ‘Tintin et Milou en Amérique’ uit 1934 is op een veiling verkocht voor bijna 17.000 euro. Het album is bijzonder omdat het indertijd zonder toestemming van de Belgische tekenaar Hergé in Frankrijk werd uitgegeven. Het is daarmee het eerste illegale Kuifje-album ooit.

In Frankrijk werden de avonturen van ‘Kuifje in Amerika’ voorgepubliceerd in het tijdschrift Coeurs Vaillants. Het magazine bracht die voorpublicatie ook uit in dit album. Hergé heeft hier echter nooit toestemming voor gegeven. Kenners denken dat er van deze editie slechts 2.000 exemplaren zijn gedrukt. Dit maakt het album dan ook tot één van de zeldzaamste albums van Kuifje.

‘Het album dat is geveild was niet eens in een hele mooie staat, maar je komt het gewoon bijna nooit tegen’, aldus veilingmeester Patrick Vranken. De online veiling vond plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars.

Naast het zeldzame album werden tijdens de veiling meer items voor topprijzen verkocht. Zo werd een kleine tekening van Hergé voor meer dan 3.500 euro geveild. Een beeld van Kuifje in een auto uit ‘De Sigaren van de Farao’ werd voor 1.400 euro geveild. En een eerste kleurendruk van het album ‘Het gebroken oor’ uit 1943 wisselde voor meer dan 6.500 euro van eigenaar.

Volgens Vranken blijft Kuifje wereldwijd zeer populair bij verzamelaars en beleggers. ‘Gisteravond werd er druk geboden uit alle delen van de wereld. Er waren meer dan 1.000 bieders uit onder andere Amerika, Australië, Zwitserland, Frankrijk, Hong Kong en Scandinavië.

Lees ook:Nieuwe klacht tegen ‘Kuifje in Congo’
Lees ook:Zeldzaamste Nederlandstalige strip te koop voor 14.000 euro
Lees ook:Museum over Kuifje-tekenaar Hergé geopend in Louvain-la-Neuve bij Leuven
Lees ook:Kuifje beheerder Nick Rodwell schopt stennis
Lees ook:Kuifje in Congo uit de schappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.