Boekenweek 2013 verkoopsucces; 3,7% meer omzet

Boekenweek 2013 zorgde voor een omzetstijging van Nederlandstalige boeken in de boekwinkel van 3,7 %. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de dalende trend in het boekenvak wordt gekeerd. Organisator CPNB wijt deze ferme stijging onder meer aan het terugbrengen van de Boekenweek tot een echte week, van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart, het verschuiven van de NS Vrij Reizen Dag naar de laatste dag van de Boekenweek, de alom populaire Boekenweekauteur Kees van Kooten, het door de media en lezers zeer goed ontvangen Boekenweekgeschenk De verrekijker van Van Kooten, zijn vele optredens in het land en het vertrouwen van de boekverkoper in de kracht van de inmiddels 78-jarige Boekenweek.

‘De verrekijker’ verscheen in een oplage van 770.000 exemplaren die aan het einde van de Boekenweek nagenoeg allemaal door de boekwinkels aan haar klanten, bij aankoop van € 12,50 of meer aan boeken, cadeau zijn gedaan. Het aantal luisterboeken van het geschenk dat werd weggeven is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld. Het e-boek van het Boekenweekgeschenk loopt ook goed en is nog tot eind van de maand te downloaden. Het Boekenweekessay ‘De leeuw en zijn hemd’ van Nelleke Noordervliet was zeer gewild: het staat al twee weken op de eerste plaats van de Bestseller 60 en was aan het einde van de Boekenweek zo goed als uitverkocht. De bundel ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’ voor de leden van de openbare bibliotheken verscheen in een oplage van 61.500 en vond gretig haar weg naar nieuwe leden en lezer.

In Vlaanderen wordt de Vlaamse Boekenweek, de Literaire Lente, aanstaande zaterdag afgesloten met een optreden van Kees van Kooten in Vooruit in Gent. Het is het tweede jaar dat het Boekenweekgeschenk in Vlaanderen verschijnt. Vorig jaar was Tom Lanoye de auteur van het Boekenweekgeschenk ‘Heldere hemel’.

De cijfers van de Boekenweek 2013 komen tot stand in samenwerking met GfK Retail & Technology Benelux BV. Zij verzamelen wekelijks verkoopgegevens van meer dan 800 Nederlandse boekwinkels, bestaande uit alle ketens, aangevuld met zelfstandige (internet)boekwinkels en de warenhuizen V&D en Bijenkorf.

Lees ook:Boekenweekgeschenk heet De verrekijker #Boekenweek2013
Lees ook:Gratis met de trein op zondag 16 maart #boekenweek
Lees ook:Goudbeladen Boekenbal opent 78ste Boekenweek
Lees ook:Boekenbal opent #Boekenweek2013
Lees ook:Zondag 24 maart gratis met trein #Boekenweek2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.