Boekenweek bereikt vooral ouderen – #boekenweek2013

De Boekenweek 2013 start aanstaande zaterdag. 25% van de Nederlanders is hiervan op de hoogte. Onder jongeren van 18-24 jaar is dit percentage een stuk lager; slechts 13% van deze groep is op de hoogte. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoekbureau MarketResponse heeft uitgevoerd onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Slechts 12,5% van de ondervraagden zou de Boekenweek missen als deze wordt afgeschaft. Dit zijn voornamelijk ouderen; ruim twee op tien 65-plussers t.o.v. 3% van de jongeren van 18 tot 24 jaar. Zo’n 35% vindt de Boekenweek wel aardig, maar zou het niet missen, en bijna vier op de tien Nederlanders maakt het niets uit of er wel of geen Boekenweek is.

Veel niet-lezers in Nederland
De Boekenweek is in 1932 ontstaan ter promotie van het boek. Er is echter nog wel wat werk aan de winkel, want bijna één op de vijf ondervraagden geeft aan nooit een boek te lezen. In de groep 55-64 jarigen is dit zelfs 25%. De meeste Nederlanders (34%) lezen één tot vijf boeken per jaar. 65-plussers lezen de meeste boeken, 22,5% geeft aan meer dan twintig boeken per jaar te lezen.

8% van de ondervraagden gaat zeker een boek kopen tijdens de Boekenweek en ruim 16% misschien. Echter, zeven op de tien Nederlanders geeft aan zeker geen boek te kopen tijdens de Boekenweek en 6,5% weet het nog niet. Wederom scoren jongeren laag: nog geen 4% van de 18-24 jarigen geeft aan zeker een boek te kopen. Onder 65-plussers is het voornemen een boek aan te schaffen een stuk hoger; ruim 15% zegt tijdens de Boekenweek zeker een boek aan te zullen schaffen. Nederlanders kopen sowieso niet veel boeken voor zichzelf. Vier op de tien ondervraagden geeft aan nooit een boek voor zichzelf te kopen.

E-books
Schrijver van het Boekenweekgeschenk Kees van Kooten gaf in De Wereld Draait Door niet al te hoog op over e-books. Toch is het goed dat zijn Boekenweekgeschenk ook digitaal verkrijgbaar is, want bijna drie op de tien Nederlanders heeft wel eens een e-book gelezen. In de categorie 25-34 jaar is dat zelfs bijna de helft; 46%. Maar ook van de 65-plussers heeft ruim één op de tien wel eens een e-book gelezen.

Voor het lezen van een e-book wordt het meest gebruik gemaakt van een tablet (46%). 36% gebruikt een e-reader. De e-reader wordt voornamelijk (52%) door vrouwen gebruikt. De tablet is met 52% favoriet bij de mannelijke e-booklezers en ook jongeren gebruiken voornamelijk een tablet (56%).

Dit onderzoek is uitgevoerd van 7 t/m 9 maart 2013 binnen De OnderzoekGroep, het panel van MarketResponse, onder een representatieve steekproef van 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Lees ook:Boeken populair bij jonger publiek
Lees ook:Invloed Vijftig tinten grijs op seksuele ontwikkeling jongeren
Lees ook:Lezen populairste bezigheid treinreizigers
Lees ook:Boekenweekpoll: uitslag
Lees ook:Draait Boekenweek puur om geld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.