Anne Vegter is de nieuwe dichter des Vaderlands

Foto: Roger Cremers

Anne Vegter (1958) is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Ze is aangesteld op voordracht van een breed samengestelde benoemingscommissie. Zij is de eerste vrouw die na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr het ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt.

Tijdens het afscheidsconcert van scheidend Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr met het Metropole Orkest in Paradiso zal Anne Vegter vanavond rond 22.00 uur officieel door haar voorganger worden geïnstalleerd. De ambtsperiode van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands loopt tot en met januari 2017. Het Dichterschap des Vaderlands is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek, NRC Handelsblad, de NTR, de Poëzieclub en Poetry International.

De benoemingscommissie, bestaande uit dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair criticus Arjen Fortuin (NRC), dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos, kwam unaniem tot de voordracht van Anne Vegter. De commissie noemt haar ‘een uitermate veelzijdig dichter en schrijver’. In haar gedichten heeft Vegter niet de neiging wat dan ook te verbloemen, wat haar poëzie soms ongemakkelijk maakt zonder daarmee ontoegankelijk te zijn. ‘Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands,’ aldus de commissie.

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek ‘De dame en de neushoorn‘, waarvoor ze meteen de Woutertje Pieterseprijs ontving. Haar tweede boek, ‘Verse bekken!, of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, het op een sluipen zette en andere avonturen van de rat‘ (1990), geïllustreerd door Geerten ten Bosch, was het eerste kinderboek in de geschiedenis dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. De jaren erna verscheen proza voor volwassenen: de verhalenbundel ‘Ongekuiste versies‘ (1994) en de novelle ‘Harries hoofdingang‘ (1999). Voor haar bijdrage aan ‘Struisvogels op de Coolsingel’, een theatrale getuigenis van het bombardement op Rotterdam, ontving ze in 2005 de Taalunie Toneelschrijfprijs. In 2006 verscheen ‘Sprookjes Van De Planeet Aarde‘. In 1992 verscheen haar eerste dichtbundel ‘Het veerde‘, later gevolgd door ‘Aandelen en obligaties’ (2002) en ‘Spamfighter‘ (2007). In 2011 verscheen het lovend ontvangen ‘Eiland berg gletsjer‘, met illustraties door haarzelf, dat werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. In 2004 won Vegter de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre. In 2008 werd ‘Spamfighter’ genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, waarbij de bundel bekroond werd met de Publieksprijs.

Vanavond rond 22.00 uur zendt Nieuwsuur op Nederland 2 een portret uit van Anne Vegter, tussen 23.00 en 00.00 uur gaat zij in Met het oog op morgen op Radio 1 in gesprek met Rob Trip.

Lees ook:Ramsey Nasr en Anne Vegter dichten voor Beatrix
Lees ook:Vijf namen op shortlist Dichter des Vaderlands
Lees ook:Charles Ducal Belgische Dichter des Vaderlands
Lees ook:Drie maal zoveel poëziebundels verkocht tijdens Poëzieweek
Lees ook:K. Schippers schrijft geschenk voor Poëzieweek 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.