Internationale crowdfundingcampagne voor Nederlands boek

Freelance journalist Fréderike Geerdink is een internationale crowdfundingcampagne gestart voor haar boek over de Koerdische kwestie in Turkije. Het boek wordt eind 2013, begin 2014 uitgegeven bij uitgeverij Het Spectrum in Houten. Geerdink: “Ik heb een internationaal lezerspubliek, dus waarom niet zowel op een Nederlandse als Amerikaanse site financiering zoeken?”

Geerdink is sinds 2006 in Turkije gevestigd en is sinds eerder dit jaar de enige buitenlandse correspondent die is gevestigd in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van het land. “Eigenlijk nogal wonderlijk dat ik daar de enige ben’ zegt ze. ‘De Koerdische kwestie is enorm belangrijk voor Turkije en er valt veel nieuws en achtergrond te halen in de regio.”

In het boek worden verschillende thema’s die kunnen bijdragen aan een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie (zoals opheldering van politieke moorden in het verleden, de discussie rond de Koerdische taal, de ontwapening van de PKK) onder de loep genomen aan de hand van persoonlijke getuigenissen van mensen die direct betrokken zijn: gewone Koerden. Geerdink: “De Koerdische kwestie wordt in de media meestal neergezet als terrorismeprobleem. Maar dat is het niet, het is een mensenrechtenprobleem. Daar wil ik met mijn boek de aandacht op vestigen, want daar is veel te weinig over bekend.”

Geerdink heeft speciaal voor het boek een website opgezet, www.kurdishmatters.com. Daar blogt ze over de voortgang van het boek en over dagelijkse ontwikkelingen betreffende de Koerdische kwestie. In drie talen: Engels, Turks en Koerdisch. Op haar Nederlandstalige site www.journalistinturkije.nl blogt ze ook over de kwestie, en over ander nieuws in Turkije. Geerdink: ‘Ik heb in de loop der jaren een internationaal lezerspubliek opgebouwd. Vandaar dat het me slim leek de crowdfunding ook internationaal aan te pakken. En inderdaad: de Nederlandse actie loopt goed, daar kwam de eerste vijf dagen al ruim een kwart van het doelbedrag binnen. De Engelse versie, die iets later van start is gegaan, begint nu ook op gang te komen!’

Doneren kan via www.voordekunst.nl. De Engelstalige campagne loopt op www.indiegogo.com/KurdishMatters.

Lees ook:Diamanten boek voor Kluun
Lees ook:De Turken komen eraan: Joost Lagendijk en Nevin Sungur
Lees ook:Peter Andre en Jordan schrijven boek over scheiding
Lees ook:Duitse rechten Grunberg in ‘two book deal’ verkocht
Lees ook:Autobiografie pornoster Bobbi Eden bij Nijgh & Van Ditmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.