Appie Baantjer, alias De C.o.c.k., is niet meer

Het is niet de gewoonte om lang berichten op mijn blog over te nemen. Maar voor dit uitgebreide verslag over Appie Baantjer van uitgeverij De Fontein/Tirion maak ik een uitzondering. “Op zondag 29 augustus is, na een kortstondig ziekbed, schrijver en oud-rechercheur Albert Cornelis (Appie) Baantjer overleden. Appie Baantjer was 86 jaar.

Appie Baantjer werd geboren in het vissersdorp Urk en werkte bijna veertig jaar bij de Amsterdamse politie, eerst als politieagent en vervolgens als rechercheur. Grote bekendheid verwierf hij als schrijver van ruim tachtig misdaadromans. Baantjer behoort tot de populairste schrijvers die Nederland kent. Met de misdaadverhalen van zijn alter ego ‘De Cock, met Cee-oo-cee-kaa’ verraste hij elk jaar zijn grote schare fans. Meer dan zeven miljoen exemplaren werden van zijn ‘De Cockjes’ verkocht. Daarnaast schreef hij korte verhalen en columns voor uiteenlopende kranten en tijdschriften.

In het najaar van 1945 ontmoette Appie de 17-jarige Marretje van der Vaart. Na zeven jaar verkering trouwden ze op 3 december 1952. Het echtpaar bleef kinderloos. Zestig jaar lang deelden Marretje en Appie lief en leed. Marretje steunde Appie, las de eerste versies van zijn boeken en voorzag ze van commentaar, maar bleef haar leven lang op de achtergrond.

Baantjers eerste verhaal 5 x 8… grijpt in verscheen in 1959. Rechercheur De Cock dook voor het eerst op in Een strop voor Bobby en De Moord op Anna Bentveld, maar kreeg zijn definitieve karakter in De Cock en de wurger op zondag, een detective die in 1965 bij Uitgeverij de Arbeiderspers verscheen.

In 1974 verwelkomde toenmalig directeur Guus Bloemsma de schrijvende politieman bij uitgeverij De Fontein. Met diens zoon en mededirecteur Joost Bloemsma sprak Appie af elk jaar een misdaadroman te leveren. Ze kwamen overeen dat Baantjer en De Fontein ‘voor eeuwig’ aan elkaar verbonden zouden blijven. Maran Olthoff werd Baantjers vaste redacteur. Tot het laatste boek, ook nadat zijzelf met pensioen was gegaan, bleef Maran Appie’s boeken redigeren en checkte zij de juistheid van zijn beschrijvingen. Op de vroege zondagmorgen trokken Appie en zij door de Amsterdamse binnenstad om foto’s te maken voor de covers van de boeken.

Vanaf 1995 kon niemand in Nederland meer om de naam Baantjer heen. Op initiatief van Wim Hazeu, zijn uitgever vanaf 1981, werd televisieproducent en regisseur Peter Römer benaderd en ging de succesvolle tv-serie Baantjer van start. Piet Römer geeft daarin op onovertroffen wijze rechercheur De Cock gestalte: een wat gezette, oudere heer met een verfomfaaide regenjas aan en vilten hoedje op, werkzaam op het bureau aan de Warmoesstraat, wars van gezag, maar met een groot hart voor de medemens.

Toen in april 2007 Marretje kwam te overlijden, betekende dat een ommekeer in Appie’s leven. Zijn drukke sociale bestaan veranderde op slag en hij besloot dat De Cock en de dood in gebed, de zeventigste De Cock, zijn laatste boek zou worden. Later dat jaar bleek ook dat de dood van Marretje en het drukke leven dat Baantjer leidde fysiek hun tol hadden geëist. In 2008 werd hartfalen geconstateerd. Appie had de gave zijn levensritme aan zijn hart aan te passen.

Tot eenieders verrassing werkte hij echter het afgelopen jaar met veel energie aan nieuwe projecten met co-auteurs, waaronder de boeken die hij samen schreef met oud-collega Simon de Waal. Daarnaast begon hij bij uitgeverij De Fontein, in samenwerking met journalist Ed van Eeden en natuurlijk zijn redacteur Maran Olthoff, de nieuwe reeks Baantjer Inc., over de jonge Hendrick Zijlstra, neef van De Cock. De naam Baantjer Inc. werd door Appie zelf bedacht. Bij wijze van eerbetoon aan zijn overleden vrouw gaf hij de echtgenote van De Cock, die in alle romans naamloos was gebleven, de naam Marretje.

Begin augustus werd de meest agressieve vorm van slokdarmkanker geconstateerd. Zijn laatste dagen werd Baantjer liefdevol verzorgd in het Hospice in Alkmaar. Hier werd hij omringd door zijn meest dierbaren, waaronder goede vriend en zaakwaarnemer Douwe Woudstra, Afra Molenkamp en Marty Ippel. Tot aan het eind toe bleef Appie charmant, goedlachs en vol met verhalen.

Op vrijdag 3 september wordt een condoleancebijeenkomst gehouden in de Bonifatiuskerk te Medemblik. Deze bijeenkomst is voor iedereen die Appie een warm hart toedraagt toegankelijk. Appie Baantjer zal in besloten kring worden begraven.

Op [email protected] kunt u een herinnering of laatste woord achterlaten voor een van Nederlands meest geliefde schrijvers.”

Lees ook:Baantjers rechercheur De Cock Piet Römer overleden
Lees ook:Baantjer geeft geld weg
Lees ook:Er komt weer een nieuwe Baantjer!
Lees ook:De Waal & Baantjer: Een mes in de rug
Lees ook:Nieuwe De Waal & Baantje: Een licht in de duisternis

Eén reactie op “Appie Baantjer, alias De C.o.c.k., is niet meer

  1. cor van welbergen

    De Cock en het licht

    Heel veel jaren terug zag Appie het licht
    Hij begon als agent in Amsterdam
    maar als rechercheur deed hij de deur weer dicht
    op een dag liep hij op de Dam

    en daarna door de Warmoesstraat
    op zijn bureau werden oude verhalen opgehaald
    schrijf ze nou eens op zei zijn maat
    en nu worden zijn boeken in heel veel talen vertaald

    De Cock met cee-oo-cee-kaa zal altijd blijven bestaan
    De celdeur van Dino Soerel gaat met een klap dicht
    Voor Appie is een ander licht aangegaan
    Misdaad loont niet, dat zijn we aan hem verplicht !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.