Jip en Janneke musical

In theaterseizoen 2011/2012 brengt Bos Theaterproducties samen met de Firma Rieks Swarte de familiemusical Jip en Janneke in de schouwburgen. 2011 is het jaar waarin Annie M.G. Schmidt 100 jaar zou zijn geworden. Daarnaast is het in 2012 precies zestig jaar geleden dat Jip en Janneke het levenslicht zagen. De verhalen van Jip en Janneke zijn voor het eerst te zien in de grote en middelgrote zalen van de schouwburgen. Ellie van Dooren bewerkt de verhalen voor het theater. De bekende zwart-witsilhouetten van Fiep Westendorp worden op bijzondere wijze tot leven gebracht door de Firma Rieks Swarte. De voorstelling wordt omlijst met live muziek, gecomponeerd en gespeeld door Fay Lovsky.

Op 13 september 1952 publiceerde dagblad Het Parool het allereerste Jip en Janneke-verhaaltje. In 1953 verscheen de eerste bundeling van de verhalen in boekvorm. Zij vormen het beginpunt van de uiterst vruchtbare samenwerking van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, die later succesvol werd voortgezet met boeken als Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje. Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen Jip en Janneke-boeken verkocht in Nederland. De Jip en Janneke-verhalen zijn in de loop der jaren in achttien talen vertaald, waaronder het Duits, Engels, Spaans, Japans en Russisch. Ook verschenen een Latijnse en een Twentse vertaling.

Bos Theaterproducties is de producent van onder meer Amadeus, Knielen op een bed violen, De Vagina Monologen en de familievoorstellingen Heksen en De GVR. In 2010-2011 brengt Bos Theaterproducties onder andere De Aanslag van Harry Mulisch en De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. Bekende familievoorstellingen van de Firma Rieks Swarte zijn Sophie en Lange Wapper (1997) en Ja Zuster Nee Zuster (1999). Onlangs maakte de Firma Rieks Swarte de familievoorstelling Tante Patent (2007 en 2009), naar de krantenstrip van Annie M.G. Schmidt.

Jip en Janneke – Naar het werk van: Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp Regie: Rieks Swarte en Ina van Veen Bewerking: Ellie van Dooren. Muzikale begeleiding & composities: Fay Lovsky. Met live muziek.

Lees ook:Jip en Janneke in een nieuw jasje
Lees ook:Annie M.G. Schmidt-jaar – Annie komt tot leven!
Lees ook:Gratis Jip en Janneke voelboek voor blinde kinderen
Lees ook:Georgina Verbaan leest Pim & Pom Luistervriendjes
Lees ook:Fiep Westendorp in vogelvlucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.