De kostwinner: net zo verslavend als een lijntje coke?

Lezers die de boekenbon-twitteraccount volgen, weten dat ik genoten heb van ‘De kostwinner’. In één ruk las ik het debuut van Henk Rijks uit. En dat was jammer, want ik had zo nog volop pagina’s meer over de ontslagen bankmanager Tonk van Lexmond en zijn avonturen in de cocaïne kunnen lezen.

‘De kostwinner’ samenvatten in een paar woorden lijkt onmogelijk. Als je zegt dat het boek zo luchtig leest als een chicklit, doe je Rijks te kort. Zo’n damesboek is toch altijd iets te voorspelbaar en dat is dit debuut echt niet. Nee, dit boek is ontzettend spannend. Het slaat uiteindelijk zelfs om tot een spannende thriller. Saskia Noort heeft inmiddels een naam voor dit genre genoemd. Zij noemt ‘De kostwinner” ‘een cocklit van de bovenste plank’.

De toon van de schrijver is vlot en vaak geestig, maar net zo makkelijk voel je het drama van dit gezin. Het is wat: heb je je leven helemaal op de rit, word je opeens op straat gezet. Helaas weten veel mensen hoe dat is. Rijks beschrijft namelijk Nederland in crisistijd. Hierdoor is meteen weer heel herkenbaar. Nee, daar hoef je echt geen coke voor te dealen.

Wat mij betreft een geweldig boek waar je in sneltreinvaart doorheen vliegt. Verslavend goed geschreven, maar gelukkig minder schadelijk dan een lijntje coke.

[isbn]9789025434403[/isbn]

Lees ook:Ongehoord hoge oplage voor debuutroman De kostwinner
Lees ook:De kostwinner: tv-serie en film?
Lees ook:Incognito van Henk Rijks wordt verfilmd; e-book 99 cent
Lees ook:Maaike Schutten en Henk Rijks opponenten Giro di Bakfiets
Lees ook:(Win!) Er zal iets mis gaan, maar wat? (Win!)

9 reacties op “De kostwinner: net zo verslavend als een lijntje coke?

  1. Henk Rijks

    Dank voor je prachtige recensie! Mijn weekend kan niet meer stuk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patricia de Ryck

    Henk, leuk dat je reageert op dit blog. Ik heb in ieder geval genoten van je schrijfstijl. Benieuwd wat andere lezers er van vonden. Ik nodig ze dan ook allemaal uit om hier te reageren.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jennie

    nou naar aanleiding van dit blog zomaar spontaan op bestellen van het boek gedrukt ,Ik ben zeker aagje geworden bedankt hiervoor!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Patricia de Ryck

    Leuk Jennie, laat je weten hoe jij ‘m vond?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Diyana

    Ik heb de Kostwinner vandaag uitgelezen. Geweldig boek! Spannend tot op de laatste bladzijde.Een hele knappe vervlechting van humor en tragiek.Leuk om eens achter de gordijnen van die keurige Amsterdam Zuid huizen te kijken. Mooie rondea fsluiting, alle draadjes (lijntjes ;) worden aan elkaar geknoopt.
    Een aanrader!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jennie

    He He eindelijk dan mijn reactie:
    Ademloos heb ik het boek uitgelezen. Ik las al hier dat je er moeilijk los van kon komen dus moest het wel in een tijdsbestek doen waar ik wat ruimte had om er goed voor te gaan zitten.
    Ik heb het gelijk ook uitgeleend aan mijn dochter want we vallen beide wel voor het type zoals Henk Rijks schrijft. Het is ook lekker vlot geschreven en je wilt weten hoe het afloopt .

    Kortom echt een aanrader!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Patricia de Ryck

    Bedankt voor je reactie Jennie. Wat leuk dat je ook echt van dit boek genoten hebt. Hopelijk kan ik je de aankomende tijd nog wat meer tips geven.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Jennie

    Graag want ik moet nog met vakantie gaan en dat is bij uitstek een geschikte tijd om een boek onder de arm te nemen!!
    Ik hoor graag weer van je

    groetjes Jennie

      /   Beantwoorden  / 
  9. Patricia de Ryck

    Misschien is Nickname wel iets voor jou? Kijk maar even bij de leestips.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.