Voorproefje: Van twee kanten – René Appel

We hebben weer een spannende voorpublicatie voor je. Deze keer kun je het eerste hoofdstuk lezen van ‘Van twee kanten’. Dit boek van René Appel is recent verschenen bij Uitgeverij Ambo|Anthos.

Iedereen was lief, iedereen was aardig, alle mensen hielden innig van haar. Vandaag tenminste. Morgen vermoedelijk ook nog, maar daarna kon alles weer veranderen. Tosca zou een uitzondering zijn. De manier waarop die zich de laatste dagen over haar had bekommerd, was hartverwarmend, maar dat kon nooit tot in de eeuwigheid duren. Dezelfde eeuwigheid die haar vader onbarmhartig en wreed had opgeslokt.

Fransien schudde de zoveelste hand. Lara, met wie ze jarenlang op de middelbare school had gezeten, zei verlegen blozend: ‘Hartelijk gecondoleerd.’ Hartelijk gecondoleerd. Ze zou den cadeautjes moeten geven, allemaal in stemmig zwart papier verpakt. Waarschijnlijk was dat gebruikelijk in sommige culturen. Sterkte, veel sterkte, heel veel sterkte, iedereen wenste haar de kracht toe om het verlies te dragen, zonder dat ze haar vertelden waar ze die vandaan moest halen. Uit zichzelf? Maar ze voelde alleen een diepe, immense leegte, alsof een chirurg vitale lichaamsdelen had weggesneden. Verschillende mensen praatten indringend op haar in, alsof ze verwachtten dat Fransien zonder die woorden binnen de kortste keren zou instorten. Mensen hadden haar en haar vader als een onverbrekelijke twee-eenheid gezien, zeker sinds ze weer bij hem was ingetrokken. Over haar toekomst had ze zelf amper nagedacht en kon ze ook niet nadenken. Toch had ze soms even het idee dat Maarten nog naast haar stond, een fractie van een seconde. Twee begrafenissen in ruim twee jaar, het was te veel.

Lees verder in ‘Van twee kanten’ van René Appel.

Volgende week wordt het eerste exemplaar van dit boek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam overhandigd aan Mensje van Keulen. Ronald Ockhuysen interviewt tijdens deze avond ook de auteur. De toegang is gratis, reserveren wordt aanbevolen.

[isbn]9789041415813[/isbn]

Lees ook:René Appel: Gouden Strop is al volwassen literaire prijs
Lees ook:Twee ogenschijnlijke tegenpolen kruipen uit de loopgraven
Lees ook:Marleen Janssen: Als het ongeluk niet was gebeurd…
Lees ook:Shortlist Gouden Strop 2010 bekend
Lees ook:René Appel over Van twee kanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.