OBA en BOA brengen Nederlandse literatuur bij de jeugd

“Zo gaat een boek toch veel meer leven, het zet leerlingen wel aan tot nadenken”, aldus Iris Driessen, docente Nederlands aan Het Amsterdams lyceum na de eerste pilot uitzending van Schrijvers Live. In het nieuwe project Schrijvers Live gaan schrijvers in gesprek met Amsterdamse leerlingen over een boek van de schrijver. Het gesprek wordt gefilmd en live uitgezonden via internet.

Andere leerlingen kijken mee vanuit de eigen school en kunnen tijdens de uitzending reageren met vragen en opmerkingen via skype of email. Khalid Boudou (van o.m. het Schnitzelparadijs en de Pizza Maffia) presenteert het programma. Na Abdelkader Benali en Kees van Beijnum is op 25 januari 2010 Hans Sahar te gast. Hij gaat in discussie met leerlingen van het Vossius Gymnasium over zijn boek ‘De gebroeders Boetkaboet’.

In het project Schrijvers Live worden leerlingen op een innovatieve manier gemotiveerd om te lezen en na te denken over de inhoud van het boek en de bedoelingen van de schrijver. Leerlingen bereiden zo hun mondeling voor, ontwikkelen taal,- discussie- en presentatievaardigheden en schitteren in een ‘live’ uitzending. Bovendien krijgen ze het boek vooraf (gratis) toegestuurd.

Inmiddels doen er al 10 Amsterdamse HAVO en VWO scholen mee aan het project. Volgens Khalid Boudou, presentator van Schrijvers Live is het een unieke ervaring voor schrijver en leerlingen: “de jeugd reageert toch vaak net anders op je werk, het is heel interessant om te horen hoe juist zij over je boek denken”.

De OBA en BOA kijken inmiddels hoe ze in de toekomst verder gaan met het project. Ze denken bijvoorbeeld aan uitbreiding naar VMBO en PO scholen. Ze zijn bezig met het generen van subsidies en/of sponsoring daarvoor. Het succes van de pilot is groot gezien de reacties van de scholen. Ook landelijk is er veel interesse. Zo zenden 25 januari o.m. de bibliotheken in Delft, Almere, Zeeland, Limburg en de literatuurwebsite www.literatuurplein.nl de uitzending live uit.

De coöperatieve vereniging BOA-Amsterdam wil het Amsterdamse onderwijs enthousiasmeren en inspireren om hun nieuwe breedbandnetwerk optimaal te gebruiken. Daarom realiseert zij diverse projecten, zoals Schrijvers Live, waarbij het gebruik van het glasvezelnetwerk bijdraagt aan het vernieuwen en verbeteren van de onderwijsinhoud. De OBA heeft als doelstelling om lezen te bevorderen onder de jeugd. Digitale projecten zijn daarbij essentieel. Bovendien wil de OBA graag aan scholen laten zien wat er allemaal mogelijk is in het innovatieve gebouw van de centrale vestiging van de OBA.

(Persbericht BOA-Amsterdam)

Lees ook:Boekenweek Live! Scholieren in gesprek met Tommy Wieringa
Lees ook:Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp heeft beste leesomgeving
Lees ook:Yes-R het gezicht van Taalkr8!
Lees ook:Vier Dag van de Jonge Jury
Lees ook:#boekenweek2012 – activiteiten in de schijnwerpers

Eén reactie op “OBA en BOA brengen Nederlandse literatuur bij de jeugd

  1. VoerVoorLezers

    Goed initiatief tegen de ontlezing. Zou na school voortgezet moeten worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.