Willlem Elsschot archief aangekocht door Vlaamse regering en stad Antwerpen

De Vlaamse regering en de stad Antwerpen hebben samen het archief van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot (1882-1960) gekocht. Ze hebben daarvoor elk 250 duizend euro betaald. De nalatenschap is in aanwezigheid van de familie van de schrijver overhandigd aan het Antwerpse Letterenhuis.

Willem Elsschot is de schrijversnaam van de schrijver Alfons Jozef de Ridder die in 1882 werd geboren in Antwerpen. Ondanks een geringe productie heeft zijn werk een grote invloed gehad. Elsschot leefde onder meer enige tijd in Rotterdam, waar hij zijn debuutroman ‘Villa des Roses’ (1913) schreef. Zijn bekendste werken zijn ‘Lijmen’ (1924), ‘Kaas’ (1933), ‘Tsjilp’ (1934) en ‘Het been’ (1938).

Antwerpen kocht het persoonlijke en zakelijk archief van de schrijver, de Vlaamse gemeenschap het literair archief. Dat laatste bestaat uit een briefwisseling en ontwerpen van boeken zoals een vijftigtal manuscripten, typoscripten, drukproeven en los materiaal.

In 2010 is het vijftig jaar geleden dat Willem Elsschot op 78-jarige leeftijd in Antwerpen overleed. Dat wordt herdacht met een tentoonstelling over zijn leven en werk.

(Bron: ANP)

Lees ook:Jongste dochter van Willem Elsschot overleden
Lees ook:De Liquidatie Dossiers van Wim van de Pol
Lees ook:Hugo Claus overleden
Lees ook:Kroonprins Willem-Alexander klaar voor de troon?
Lees ook:Willem G. van Maanen (91) jaar overleden; linkoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.