Remco Campert viert tachtigste verjaardag later

Schrijver en dichter Remco Campert is dinsdag tachtig geworden, maar pas op 15 augustus vindt er en informele bijeenkomst plaats. In boekhandel Athenaeum in Amsterdam zal dan een hommage gebracht worden aan de beroemde schrijver.

Remco Campert is niet zo gecharmeerd van verjaardagen, liet hij eerder in interviews weten. Voor de Volkskrant schreef hij vorige week nog een verhaal over ‘een oude schrijver die zijn verjaardag overslaat’. Over de hoofdpersoon schreef Campert: “Hij heeft zijn verjaardag nooit willen vieren, het waren altijd de anderen die die behoefte voelden. Eerst zijn ouders, toen de vrouw die hij verliet en sinds zijn vijftigste zijn uitgeverij.”

Bij De Bezige Bij verscheen ‘Poëzie is een daad – 80 gedichten voor Remco Campert’. Ruim zestig schrijvers en dichters hadden speciaal voor de jarige job een gedicht geschreven, zoals Gerrit Kouwenaar, Bernlef, Jan Cremer, Kees van Kooten, Jules Deelder, Bart Chabot, Anna Enquist, Joost Zwagerman en Gerrit Komrij. Ook de onlangs overleden dichter Simon Vinkenoog leverde een bijdrage.

Verder verscheen bij de uitgeverij ‘Dichter’. Dit is volgens de uitgeverij meer dan een uitgave van verzamelde gedichten. “Het is een poëtische autobiografie. Voor deze nieuwe editie werd het boek aangevuld met de veelgeprezen bundels ‘Ode aan mijn jas’ (1997) en ‘Nieuwe herinneringen’ (2007). Ook is ‘Verrukkulluk’ uitgebracht.

Campert geldt als een van de belangrijkste auteurs van Nederland. Hij heeft meer 75 romans en verhalenbundels op zijn naam staan en meer dan dertig gedichtenbundels gepubliceerd. Bekende werken zijn onder andere ‘Het leven is vurrukkulluk’ (1961), ‘Liefdes Schijnbewegingen’ (1963) en ‘Tot Zoens’ (1986). De schrijver is nog altijd actief. In 2008 verscheen zijn laatste verhaal, ‘Het avontuur van Iks en Ei’. Campert publiceert deze zomer columns in De Volkskrant en staat komend seizoen met Jan Mulder en Bart Chabot in de theaters om voor te lezen uit eigen werk.

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag vijf jaar geleden organiseerde uitgeverij De Bezige Bij een groot feest in De Kleine Komedie in Amsterdam. Voor het bereiken van de nieuwe mijlpaal hoefde dat van hem niet zo nodig. Campert zei eens dat hij het leven niet wil opdelen in jaartallen. “De ene dag sluipt gewoon de andere in”, zei hij in 1999. ”Voor mij zijn er maar twee data: je geboorte- en je sterfdag.”

(Bron: ANP & Uitgeverij De Bezige Bij)

Lees ook:Schrijvers eren Remco Campert
Lees ook:De Bezige Bij lanceert Remco Campert-app
Lees ook:Remco Campert geëerd door bekende schrijvers en dichters
Lees ook:Gerrit Komrij (68) overleden – nieuwsoverzicht
Lees ook:Radiofragmenten en video’s over dood Gerrit Komrij (68)

Eén reactie op “Remco Campert viert tachtigste verjaardag later

  1. De Backer

    Hallo,

    Zelf heb ik ook boeken gelezen van Remco campert en moet toeggeven dat ik een boontje heb voor zijn schrijfstijl.
    Ik wens hem vooral nog vele jaren.

    Gelukkige verjaardag!

    mvg,
    Dieter

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.