Scholieren houden van Tim Krabbé en Maria Mosterd

Update:

De thriller ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé uit 1984 is heel populair onder scholieren, die moeten lezen voor hun boekenlijst. Bij de nieuwste boeken staat ‘Echte mannen eten geen kaas’ uit 2008 van Maria Mosterd bovenaan. Dit is een autobiografie over de praktijken van een loverboy.

Dat meldt de website scholieren.com, waar jongeren boekverslagen en uittreksels kunnen downloaden. In het afgelopen schooljaar is de site ruim vijftien miljoen keer aangeklikt. Na Krabbé werd Harry Mulisch het meest opgehaald. ‘Twee vrouwen’ uit 1975 staat op plaats twee en De aanslag (1982) op drie.

Boeken die recent zijn verfilmd, komen vaak op de boekenlijsten terecht. Zo was ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw flink weggezakt, maar het boek heeft afgelopen schooljaar een comeback gemaakt. Ook ‘Radeloos’ van Carry Slee en ‘Zomerhitte’ van Jan Wolkers staan hoog op de lijst. Overigens is ‘Het gouden ei’ al langer geleden verfilmd, net als ‘De oesters van Nam Kee’ (Kees van Beijnum) en ‘Phileine zegt sorry’ (Ronald Giphart), waar ook vaak verslagen van worden opgehaald.

Het oudste moderne boek dat scholieren nog steeds lezen, is ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco uit 1957, dat op de tiende plaats in de downloadlijst staat. Onder de echt oude boeken scoren Multatuli (Max Havelaar), Van den Vos Reinaerde en Karel ende Elegast nog steeds goed.

Ook Carry Slee en thrillerschrijfster Saskia Noort doen het goed onder scholieren. Ze staan met meer dan één titel in de lijst. Connie Palmen daarentegen is helemaal niet populair: ze is niet bij de eerste honderd boektitels terug te vinden.

(Bron: ANP)

Lees ook:Scholieren verslinden Mosterd én Haasse
Lees ook:Opnieuw boek Carry Slee Verfilmd
Lees ook:Carry Slee krijgt eigen evenement tijdens Kinderboekenweek
Lees ook:Carry Slee krijgt Bob Angelo-penning van COC
Lees ook:Help Carry Slee bij de keuze van cover voor Bangkok Boy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.