Gratis boek ‘Free’ van Chris Anderson

‘Free’ verschijnt pas op 21 juli bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, maar nu is het al mogelijk om de PDF te downloaden vanaf nieuwamsterdam.nl en lifehacking.nl. Hiermee brengen de auteur en uitgeverij de belangrijkste boodschap van het boek in de praktijk. De atueur van de bestseller ‘The Long Tail’ laat namelijk zien hoe bedrijven geld kunnen verdienen aan het weggeven van gratis producten.

Anderson weerlegt in ‘Free’ de wereldberoemde quote van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en econoom Milton Freedman. Die beweerde “There is no such thing as a free lunch”, maar volgens Anderson zat Friedman er op tenminste twee punten naast. Gratis betekent niet altijd ‘voor niets’. Soms is het een derde partij die de rekening betaalt, zoals de talloze websites op het internet die van reclame leven terwijl de bezoeker geen factuur krijgt voorgeschoteld. Verder wordt de kostprijs van digitale activiteiten steeds goedkoper. ‘Free’ gaat ook in op de gift economy, een model waarbij mensen bereid zijn gratis een bijdrage te leveren in ruil voor reputatie, zelfexpressie en naamsbekendheid, zoals Wikipedia.

Martijn Aslander, mede-oprichter van lifehacking.nl en in Nederland één van de belangrijkste pioniers van het concept Gratis, over ‘Free’: ‘”Anderson analyseert het concept grondig en laat overtuigend zien wat nog weinig mensen begrijpen: dat de dynamiek van Gratis en overvloed juist in deze tijd van economische crisis het zakendoen zoals we het kennen radicaal verandert.” In Nederland is de discussie met name in de media actueel: deze week adviseerde de Commissie Brinkman het Ministerie van OCW om met een extra toeslag die internetgebruikers de krantensector te ondersteunen.

Lees ook:Nieuwe boek van Chris Anderson heeft 3D-omslag
Lees ook:Nieuwe Schrijversprijs voor Pepijn Bierenbroodspot
Lees ook:Voorproefje ‘Hate List’ – Jennifer Brown
Lees ook:Mathijs Vrieze maakt Feelgood Food kookboek voor goede doel
Lees ook:Doe mei maar een Doeboek: 43 pittige boeken in de kijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.