Nedim Gürsel niet vervolgd door Turkse rechtbank voor ‘De dochters van Allah’

Een rechtbank in Istanbul heeft vandaag schrijver Nedim Gürsel vrijgesproken. Hij werd ervan beschuldigd in zijn laatste roman ‘De dochters van Allah’ aan te zetten tot haat tussen de godsdiensten. De rechter volgde de eis van de officier van justitie, die had gesteld dat het boek geen “helder en duidelijk gevaar voor de openbare orde” betekent.

Gürsel (58), die in Parijs woont en niet bij de uitspraak aanwezig was, hing een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd. Justitie kwam in actie na een klacht van een lid van een islamitische organisatie die de evolutieleer afwijst. Volgens hem was het boek beledigend voor de profeet en de Koran, het heilige boek van de islam.

In de roman, die in maart 2008 uitkwam, gaat Gürsel in op verscheidene geschriften die verband houden met het leven van de profeet Mohammed. In januari 2006 sprak dezelfde rechtbank in Istanbul schrijver Orhan Pamuk vrij van belediging van de Turkse natie, nadat hij opmerkingen had gemaakt over de slachtpartijen onder Armeniërs in het begin van de twintigste eeuw. Later dat jaar won Pamuk de Nobelprijs voor literatuur.

(Bron: ANP/AFP)

Lees ook:Turkse schrijver Nedim Gürsel legt verantwoording af wegens belediging islam
Lees ook:Simone Lenaerts wint met Zeewater is zout, zeggen ze Debuutprijs 2009
Lees ook:Memoir van Salman Rushdie: nieuwe boek ‘Joseph Anton’
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali ontvangt journalistieke Axel Springer-prijs
Lees ook:Ayaan Hirsi Ali en Aafia Siddiqui in één boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.