Boekentips voor Sylvie van der Vaart en lotgenoten over borstkanker

Dagelijks krijgen een dertigtal vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Ook Sylvie van der Vaart (voor sommige lezers misschien beter bekend als Sylvie Meis), de vrouw van voetballer Rafael van der Vaart, kreeg pas geleden deze boodschap te horen. Ze is succesvol geopereerd en zal een preventieve chemotherapie ondergaan. En terwijl ik dat bericht lees, vraag ik me af wat voor boeken dan interessant zijn. Hier een overzicht.

Een tip waar Sylvie van der Vaart, en vele andere patiënten, iets aan gaan hebben, is het boek ‘Gezond eten rond chemotherapie’ van José van Mill. Dit is een paar maanden geleden bij uitgeverij Inmerc verschenen. De bijwerkingen van de behandeling van kanker met chemokuren en bestraling kunnen – meestal tijdelijk – een totaal andere beleving van geur, smaak en mondgevoel geven. Eten is daardoor voor veel kankerpatiënten een groot probleem. José van Mil ontwikkelde een methode om eten in die moeilijke periode wat gemakkelijker te maken, zodat kankerpatiënten zoveel mogelijk goede voedingstoffen binnen kunnen krijgen. In zes hoofdstukken worden rond de structuren luchtig, smeuïg, zacht met beet, stevig, krokant en vloeibaar, heerlijke recepten gepresenteerd. In kleine voor de patiënt ‘behapbare’ hoeveelheden en tips voor maaltijden met het hele gezin.

Kunstenares Christa Rosier blijkt net het boek ‘Ik wil vliegen. Leven na borstkanker’ te hebben gepubliceerd. Dit is het eerlijke en onopgesmukte verhaal over de survivaltocht van deze columniste. Soms ernstig, maar vaak ook luchtig en humoristisch van toon. Naast de columns van Rosier bevat dit boek ook praktische handreikingen, beautytips, lekkere recepten en inspirerende woorden van bekende schrijvers. Volgens Rosier is het ‘een bemoedigingsboek voor vrouwen die deze ‘survivaltocht’ ook moeten maken’.

‘Ik ben mijn borstkanker niet’
van Ruth Peltason is ook een aanrader. Omdat het overzichtelijk ingedeeld is, kun je als lezer de onderwerpen uitkiezen die voor jou op dat moment belangrijk zijn. Verder wordt het ziektebeeld in drie delen gevolgd. In deel een worden de diagnose en de consequenties hiervan besproken. Hoe te leven met borstkanker wordt in deel twee besproken, het grote geheel van de aandoening komt in deel drie aan de orde. Aanvullend is er een lijst van adressen en websites van organisaties op het gebied van borstkanker in Belgie en Nederland in dit boek opgenomen.

Meer lezen over borstkanker? Klik dan hier.

Lees ook:Kiezen bij kanker: (hoe) laat ik mij behandelen
Lees ook:Belangrijke rol voor boeken in strafzaak tegen Jomada
Lees ook:Borstkankermaand met columns van Kluun en Youp van ‘t Hek
Lees ook:Pascale Naessens ‘Puur genieten 2′ is veel meer dan een kookboek
Lees ook:Boek moet taboe rond zwangerschap door incest doorbreken

2 reacties op “Boekentips voor Sylvie van der Vaart en lotgenoten over borstkanker

  1. Dees

    Persoonlijk vind ik dat boek ‘Gezond eten rond chemotherapie’ echt zo’n onzin. Ik kreeg kanker terwijl ik hartstikke gezond at, ik was 36. De eerste 5 dagen na een chemokuur was het vooral overleven en dat deed ik met vet en zout eten, want daar had ik de meeste behoefte aan. Dat smaakte tenminste nog een beetje. Ik kan de rest van mijn leven nog gezond eten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patricia de Ryck

    Heb je het boek zelf ook gelezen Dees? Ik begrijp dat je op zo’n moment ook gewoon neemt waar je trek in hebt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.