Journaliste schrijft over verkrachting door Taliban in haar boek

De Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die vorig jaar in Afghanistan ontvoerd werd, blijkt verkracht te zijn. Dat vertelt de freelancer, destijds werkzaam voor het Vlaamse weekblad P-Magazine, volgens dagblad De Pers in haar boek ‘In handen van de Taliban’ dat donderdag verschijnt. Joanie de Rijke, afkomstig uit Dordrecht, werd in november gevangen genomen door de Taliban. Ze kwam vrij nadat haar collega’s honderdduizend euro losgeld hadden betaald.

In haar boek ‘In handen van de taliban’ schrijft De Rijke dat ze een interview wilde met de Taliban over een vuurgevecht met Franse commando’s, waarbij tien Fransen het leven hadden gelaten. Ze werd echter opgepakt op verdenking van spionage en door Talibancommandant Ghazi Gul verschillende malen verkracht. De gijzeling duurde een week. Nadat de hoofdredactie en de uitgever van P-Magazine een ton losgeld hadden bijeengebracht, werd De Rijke vrijgelaten. In het boek wordt de Nederlandse en Belgische regering verweten dat beide niet bereid waren met de ontvoerders te onderhandelen, schrijft De Pers. De Rijke heeft een Nederlands paspoort, maar woont al jaren in België.

In ‘In handen van de Taliban’ toont de journaliste ondanks alles begrip voor haar ontvoerders. Ze zegt geen wrok te koesteren tegen Gul, omdat die ook had kunnen besluiten haar om te brengen. Ghazi Gul zou overigens later zijn omgekomen bij een NAVO-bombardement. Ontvoering of gijzeling van Nederlandse journalisten komt zelden voor. De Rijke is voor zover bekend de eerste die bovendien door haar ontvoerders werd verkracht. Niet eerder zou losgeld zijn betaald voor de vrijlating van een Nederlandse journalist.

Lees ook:Joanie de Rijke wil met Wilders in discussie als hij ‘In handen van de Taliban’ heeft gelezen
Lees ook:Ze is vastberaden haar zoon terug te vinden
Lees ook:Nieuwe thrillerserie van Tom Clancy
Lees ook:Nederland miskent de politieke realiteit in Afghanistan
Lees ook:Undercover aan de onderkant van de samenleving

3 reacties op “Journaliste schrijft over verkrachting door Taliban in haar boek

  1. Jos

    Ik geloof haar niet. Kijk de uitzending terug van Pauw en Witteman, zes dagen na haar ontvoering. Vind haar wel erg vrolijk voor een verkrachte en getraumatiseerde vrouw. Ze geeft expliciet aan dat er niets is voorgevallen en ze kende alleen angst toen ze door had dat ze beschuldigd werd van spionage (eerste uren van de ontvoering)… Dit beeld strookt niet met wat hierboven staat. Boek moet verkopen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patricia de Ryck

    Je kunt jezelf natuurlijk ook stoerder of vrolijker voordoen dan je bent…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ed

    Ik ben ook van mening dat ze niet een verkracht is. Ik hoorde haar ook in de van radiozenders over praten, ze was zo vrolijk dat ze aangeraakt was door die ene beste man. En als ze wel sexuele contact had met die man dan was dat op vrijwillige basis. Ze doet zo van. ik ben verkracht maar ik vind het noet erg, die man kon ook nits aan te doen …

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.