Zijn Winston Gerschtanowitz, Caroline Tensen en Martijn Krabbé gelukkig?

Waarschijnlijk heb je de afgelopen tijd ook diverse gelukswensen mogen ontvangen. Zo heeft heel Nederland weer stapels post gestuurd om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en wordt er tijdens de diverse nieuwjaarsreceptie weer de handen geschud voor een gelukkig 2009. Maar wat is geluk eigenlijk en wie is er gelukkiger? De loterijmiljonair die van zijn prijs een villa in het bos koopt of de winnaars die hun geld weggeven? De bekende tv-ster met zijn buitenhuis aan een tropisch strand of de arme Keniaan in de rij bij een waterput? In  het boek ‘Wat een geluk’ van Jan Vriend komen ze allemaal aan het woord over hun geluksgevoel.

Zo doen geluksbrengers Caroline Tensen, Winston Gerschtanowitz, Martijn Krabbé, Hennie Huisman en Gaston Starreveld hun verhaal. Met name die laatste heeft een moeilijke tijd achter de rug. Zijn werk voor de Postcode Loterij hield hem overeind. “Daar zette ik gewoon mijn feestneus op en deed ik lekker waar ik goed in ben: contact opbouwen met mensen. Het helpt om afstand te nemen van je eigen sores. Door een ander blij te maken, werd ik zelf ook weer gelukkig.”

De verhalen van de mensen die een grote geldprijs wonnen zijn nog specialer. Zo bouwde Tim Andriessen met het geld dat hij won een huis voor zijn moeder in Mauritius. Naar eigen zeggen heeft hij dubbel geluk gehad. Eerst het geluk dat hij als adoptiekind uit Mauritius in Nederland terechtkwam bij ‘de liefste vader en moeder van het land’. En daarna de tweede geluksgolf toen hij ruim een ton won bij de Postcode Loterij. Toen hij als zeventienjarige voor het eerst zijn biologische moeder ontmoette, nam hij zich voor dat hij een huis voor haar wilde kopen als hij daar het geld voor had. Die droom werd acht jaar later werkelijkheid dankzij de geldprijs.

Zo heeft ieder zijn eigen bestemming voor een grote geldprijs. Volgens prijsuitreiker Gaston Starreveld zijn er vijf favoriete bestedingen: de kinderen, nieuwe auto, vakantie, nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Een winnares uit Groningen die samenwoonde met haar zeventien katten vormt op deze regel een uitzondering. “Haar prijs is volgens mij helemaal opgegaan aan blikjes vis en krabpalen.”

Naast de interviews bevat dit boek ook reportages uit Afrika, waar de schrijver heentrok met fotografe Reineke Ekering Dat avontuur leverde sfeervolle portretten op van woestijnbewoners die een beeld geven van geluk zonder geld, waarbij treffende overeenkomsten met Europees geluk opduiken.

Dankzij de combinatie van die verschillende interviews is het echt een leuk boek geworden. In eerste instantie had ik dat niet verwacht, want het lijkt als je het boek openslaat een reclameboek voor de Postcode Loterij. Laat je hierdoor niet afleiden en lees. Dan ontdek je wat geluk is.

‘Wat een geluk’ van Jan Vriend, ISBN: 9789020529234.

Lees ook:Wat te doen met 8 miljoen; het verhaal van een 16-jarige
Lees ook:Kickstart je zelfvertrouwen met een portie positiviteit
Lees ook:De voorsprong van geluk
Lees ook:Wat dóé je met de gelukkige momenten in je leven?
Lees ook:Nieuwste werk van Jules Deelder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.