Boeken voor Cuba

‘Op Cuba bestaan geen verboden boeken.’ Zo probeerde Fidel Castro in 1998 te rechtvaardigen dat er op het eiland nauwelijks moderne literatuur te vinden is. Prompt begonnen Cubanen hun eigen boekencollectie uit te lenen aan buurtbewoners. De overheid, die de controle heeft over de massamedia, rolde sommige onafhankelijke bibliotheekjes op. Andere gaan door. Maar door de censuur komen bibliotheekeigenaren moeilijk aan romans, studieboeken, kinderboeken, laat staan aan boeken die indruisen tegen het communistische gedachtegoed.

Om deze bibliotecas independientes te steunen, startte IKV Pax Christi in samenwerking met CNV, CLAT-Nederland, Cuba Futuro en Glasnost in Cuba een boekencampagne onder de naam ‘Open de wereld voor Cuba’. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.

Wanneer een kwart van alle toeristen die jaarlijks naar Cuba reizen één boek zou afgeven, zou Cuba een half miljoen boeken rijker zijn. Door een boek mee te nemen, draag je niet alleen bij aan een grotere informatievrijheid op Cuba, ook kom je op een andere manier in contact met de Cubaanse bevolking.

Via de site: http:www.boekenvoorcuba.nl

kun je gratis boeken en een informatiepakket bestellen om achter te laten bij een van de bibliotheekjes op het eiland. Het gaat om kinderboeken, romans uit de wereldliteratuur, studieboeken, en boeken over democratische transitie in andere landen.

Het meenemen van een paar boeken levert geen problemen op bij een controle op de Cubaanse vliegvelden.

Of doneer een boek! Heb je zelf nog een Spaanstalig boek? Geef het af bij IKV Pax Christi in Utrecht of stuur het naar IKV Pax Christi. Zij zorgen ervoor dat het boek terechtkomt bij een bibliotheek.

Lees ook:Cubaanse dichter Cintio Vitier overleden
Lees ook:Vergelijk ruim 300.000 tweedehands boeken op Beslist.nl
Lees ook:VS en Cuba redden samen Hemingway-collectie
Lees ook:Studenten kopen en verkopen tweedehands studieboeken
Lees ook:Onthullingen in boek over moord op John F. Kennedy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.