Voor de ruimteonderzoeker ben jij een groot probleem

Jij bent het meest irritante stukje technologie waarmee hij ooit te maken zal krijgen, met je schommelende stofwisseling, je zwakke geheugen, je ontwerp in wel een miljoen verschillende uitvoeringen. Je bent onvoorspelbaar. Je bent wisselvallig. Het kost weken om je te repareren. De technicus moet zich het hoofd breken over hoeveel water, zuurstof en voedsel je in de ruimte nodig zult hebben, hoeveel extra brandstof het vergt om je garnalencocktail en bestraalde rundertaco’s de lucht in te krijgen. Zonnecellen en straalpijpen van een stuwraket zijn stabiel en stellen tenminste geen eisen. Ze ontlasten zich niet, raken niet in paniek, worden niet verliefd op de gezagvoerder. Ze hebben geen ego. Hun onderdelen begeven het niet zonder zwaartekracht, en ze werken prima zonder slaap.

Voor mij ben je daarentegen het beste wat het ruimteonderzoek kon overkomen. De mens is de machine die de hele onderneming juist zo oneindig boeiend maakt. Het is een belachelijke, maar tegelijk fascinerende operatie om een organisme dat er in alle opzichten op is gericht te overleven en te gedijen in een wereld van zuurstof, zwaartekracht en water, een maand of een jaar lang te laten rondzweven in de woeste leegte. Alles wat we hier op aarde als vanzelfsprekend beschouwen, moet opnieuw worden overdacht, geleerd en geoefend: volwassen mannen en vrouwen worden ten tweede male zindelijk gemaakt, een chimpansee wordt in een ruimtepakje gestoken en in een baan rond de aarde gebracht. Er is hier op aarde een heel apart universum ontstaan waarin de kosmos wordt nagebootst, met capsules die nooit worden gelanceerd, ziekenboegen waarin gezonde mensen maanden op hun rug gewichtloos liggen te doen en crashlaboratoria waarin lijken een gesimuleerde landing op zee maken.

Dit is een fragment uit: I’k ga naar Mars en neem mee…: De merkwaardige wetenschap van leven in de ruimte’ van Mary Roach.

Over de auteur
Mary Roach verkocht wereldwijd al meer dan een miljoen boeken in 26 talen. Ze kiest uitgesproken en eigenzinnige onderwerpen en benadert deze met een aanstekelijke mix van fascinatie en scepsis. Haar eerdere bestsellers zijn ‘Stiff’ (over lijken), ‘Spook’ (over geesten) en recentelijk ‘Wip: De merkwaardige relatie tussen seks en wetenschap’.

Lees ook:Zin in een wip?
Lees ook:Wanordelijkheden en andere verhalen van Mary Dorna
Lees ook:Terug de ruimte in met André Kuipers; drie boeken
Lees ook:Waarom zeggen we eh…?
Lees ook:Mary Johnson biedt openhartige kijk in Orde Moeder Teresa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.