Boekenblog gaat voor Baantjer naar het theater

Blogger Meike Storck is een echte Baantjer-fan. En dan met name van de tv-serie. Voor Boekenblog heeft ze nu de theatervoorstelling bezocht. Kun je die vergelijken met  de tv-serie of zijn de boeken beter?

Als je aan Baantjer denkt, denk je waarschijnlijk direct aan Piet Römer die zijn hoed nonchalant op de kapstok gooit. Met de gedachte: ‘Hoe lukt het hem altijd om die hoed op de kapstok te krijgen? En dat in één keer?’ Ik denk dat ie daar jaren op getraind heeft.

De serie Baantjer is al jaren van de buis, maar ik keek er als kind altijd naar. Hoe De Cock, altijd de moord kon oplossen en dat hij altijd iets zag wat anderen niet zagen, zo bizar knap vond ik dat.

Nu is er de theatervoorstelling van gemaakt, de zoon van Römer, Peter Römer, heeft het scenario geschreven. Hij speelt zelf commissaris Buitendam. Je zou denken dat je tijdens het stuk alleen maar personages aan het vergelijken bent: ‘Nee, de Vledder van televisie zag er toch anders uit?’ en ‘De Cock van televisie kon wel in één keer zijn hoed op de kapstok gooien en deze niet?’ Maar dat valt reuze mee.

Tuurlijk zal in het begin even door je hoofd gaan: ‘Maar Vledder wordt op de televisie gespeeld door Victor Reinier?’ Je ziet al gauw genoeg dat op het doek Vledder wordt gespeeld door Mike Weerts. Doordat het stuk interactief met het publiek is, ben je niet bezig met het vergelijken van spelers. Nee, je bent juist bezig met het oplossen van de moord. Net zoals je dat doet als je een Baantjer-boek leest.

Tijdens de voorstelling zijn er vier ijzersterke motieven en jij moet mee rechercheur spelen. Dit vind ik denk het leukste van de voorstelling, je doet mee en je bent een onderdeel van wat er op het doek wordt gepresenteerd. Elke voorstelling is uniek. Er zijn voor de voorstellingen verschillende teksten geschreven en door de reacties van het publiek, wordt bepaald welk script er wordt gekozen. Zo zullen er nooit twee dezelfde voorstellingen ontstaan, aan de reacties van het publiek zal de moordenaar (of moordenares) worden opgespeurd.

Nieuwsgierig geworden naar het stuk? Ga naar www.baantjetheater.nl

Tekst: Meike Storck

Lees ook:Baantjer 73: De Cock en de dood van een engel
Lees ook:Baantjers rechercheur De Cock Piet Römer overleden
Lees ook:Stephen Kings The Shawshank Redemption op West End
Lees ook:De Waal & Baantjer: Een mes in de rug
Lees ook:Buitenlandse interesse voor theaterbewerking van De Filantroop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.