Mailen met… Threes Anna over Het laatste land

Boekenblog mailt vandaag met schrijfster Threes Anna. Recent is haar nieuwe roman ‘Het laatste land’ verschenen. De vertelt aan ons hoe ze op het idee is gekomen voor dit nieuwe boek.

“Mijn nieuwe roman, ‘Het laatste land‘ speelt zich af op een kleine afgelegen eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het leven is er goed en welvarend, tot een zware storm over het gebied raast en al het contact met de rest van de wereld wordt verbroken. Als blijkt dat de verbindingen niet hersteld kunnen worden ontstaat er in de geïsoleerde gemeenschap eerst beroering – dan paniek.

Het verhaal gaat over hoe onverwacht snel een gelukkige en moderne samenleving kan afbrokkelen, terwijl iedereen wanhopig probeert te overleven.

Ik woon zelf op een eiland, Texel, en stelde me voor hoe het moest zijn als niets het eiland meer kon bereiken. Dat kan niet op de Waddeneilanden, dus moest mijn eiland veel verder van het continent af liggen. Ik plaatste het midden in de ijzig koude oceaan. Daar begon ik mee… de rest volgde vanzelf.”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Net als mijn vorige roman, ‘Wachten Op De Moesson‘, is ook Het laatste land weer een dik boek met een groot verhaal, een epos dat verscheidene decennia omvat. Ik ben naast schrijver, ook filmregisseur en wil dat de mensen die mijn werk lezen, het zien en voelen, alsof het zich direct voor hun ogen afspeelt. Ik houd ervan extreme werelden te creëren en karakters tot het uiterste te drijven. Ze moeten zich zien te redden binnen de vaak ongewoon moeilijke situatie waarin ik ze plaats.”

Hoe gaat u te werk bij het schrijven van een boek?
“Ik ben geboren met discipline. Soms wilde ik dat ik er wat minder van had. Als ik aan een nieuw boek werk doe ik dat in afgebakende perioden.

Eerst is er de periode van onderzoek, dat ik verricht een jaar voordat ik werkelijk achter mijn bureau ga zitten. Dit is altijd te volgen op internet www.threesanna.com en tegenwoordig ook op twitter @threesanna. Voor ‘Het laatste land‘ deed ik onderzoek op de Faroër, een kleine eilandengroep ten zuidoosten van IJsland. Voor ‘De stille stad‘ ging ik naar Tokio, en voor ‘Wachten Op De Moesson‘ naar India.

Het tweede blok is het broeien, het uitdenken. Dit gebeurt tussen alle bedrijven door. Pas als ik precies weet wat ik wil gaan maken, komt het laatste en derde blok. Ik neem dan voor een half jaar helemaal geen andere opdrachten aan en concentreer me volledig op de nieuwe wereld die ik wil creëren. Ik begin met het maken van een soort schema waarin ik het nieuwe verhaal en de personages schets. Pas dan ga ik werkelijk schrijven. Ik werk dan 6 dagen in de week, 7 uur per dag. Meestal is maandag mijn vrije dag, doe ik boodschappen en de was. Ik begin op de eerste bladzijde en eindig met de laatste punt. Dit kan omdat ik dan inmiddels heel precies weet wat ik ga schrijven.”

Wat komt er nog meer van u aan?
“Tegelijkertijd met de verschijning van mijn nieuwe roman is ook mijn nieuwe speelfilm uitgekomen, ‘Silent City’, die gebaseerd is op mijn roman ‘De stille stad‘. Het verhaal gaat over een jonge westerse vrouw die in de leer gaat bij een van de allergrootste vis-meesters van Japan. Zij krijgt te maken met de extreme hiërarchie in de keuken en de culturele verschillen. Ze moet proberen haar hoofd boven water te houden in de metropool maar dreigt soms te verdrinken. Er verschijnt tegelijkertijd ook een filmeditie van deze roman.

Daarnaast ben ik bezig met een heel speciaal project in KunstFort Asperen dat, als de financiën rondkomen, de hele volgende zomer te zien zal zijn.”

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
Vlucht uit Kamp 14‘ van Blaine Harden is non-fictie. Het gaat over een jongen die uit Noord-Korea is ontsnapt. Ik ben er nog niet aan begonnen, maar na het lezen van ‘Gestolen leven‘ van de Amerikaanse schrijver Adam Johnson – fantastisch boek! – moest ik gewoon meer over Noord-Korea lezen.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:De laatste liefde van mijn moeder
Lees ook:Mailen met… Rob Essen over Alles komt goed
Lees ook:Mailen met… Marion Bloem over Een meisje van honderd
Lees ook:Mailen met Marjon Sarneel
Lees ook:Wij totale vlam van Peter Verhelst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.