Cristina Branco opent Slauerhoff-festival op 10 november

© Letterkundig Museum

De derde editie van het Utrechtse festival ‘Literaire Meesters’ is dit najaar gewijd aan de dichter J. Slauerhoff (1898-1936). Na twee uitverkochte edities rond Pessoa en Lorca is het festival voor het eerst gewijd aan een Nederlandse auteur. Van 10 tot en met 25 november 2012 komt de literaire grootmeester Slauerhoff tot leven in muziekoptredens, theateruitvoeringen, lezingen, filmvertoningen, voordrachten en een expositie. Daarnaast verschijnt er een speciale bundel met nog niet eerder gepubliceerd werk van de dichter. Cristina Branco opent het festival op 10 november met een eenmalige terugkeer naar haar repertoire van fado’s op teksten van Slauerhoff.

Literaire Meesters 2012 kent vele primeurs. Naast het eenmalige reprise-optreden van Cristina Branco wordt op 10 november ook de festivalbundel met onbekend en nog niet eerder gepubliceerd werk van Slauerhoff gepresenteerd door samenstellers Menno Voskuil en Arie Pos. Slauerhoffbiograaf Wim Hazeu opent op 11 november de expositie ‘J. Slauerhoff: Schipper op haavenloze reis’ met originele handschriften en objecten uit Slauerhoffs nalatenschap. Ook vindt tijdens het festival de première plaats van de theatervoorstelling ‘Verwonderd saam te zijn’ over de liefde tussen Slauerhoff en de danseres Darja Collin met acteur Boris van den Wijngaard en danseres Judith Naber.

Slauerhoff-retrospectief
Auteurs als Pieter Boskma, Menno Wigman en Jelle Brandt Corstius brengen odes aan Slauerhoff, theatergroep Flint en fadodiva Maria de Fátima eren de schrijver op muzikale wijze. In het programma is ook ruimschoots aandacht voor auteurs door wie Slauerhoff zelf werd geïnspireerd, zoals de Franse dichter-scheepsarts Victor Segalen en de Portugees Eça de Queiroz. Acteur Thom Hoffman en Viola da Gamba-speler Ralph Rousseau Meulenbroeks vertolken passages uit De Lusiaden, het voor het eerst in het Nederlands vertaalde hoofdwerk van de Portugese Renaissancedichter Camões die de hoofdrol speelt in Slauerhoffs Het Verboden Rijk.

J. Slauerhoff
J. Slauerhoff (1898 – 1936) is één van de bekendste Nederlandse dichters uit het interbellum en zijn roem strekt ook buiten de Nederlandse landgrenzen met vertalingen in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Servokroatisch, Slowaaks, Chinees en Sloveens. Als scheepsarts zag Slauerhoff de hele wereld, maar nergens kon hij aarden. In 1936 kwam er voortijdig een einde aan zijn rusteloze leven na een ernstig ziekbed. Vandaag de dag spreken zijn diep melancholische gedichten vol Weltschmerz en zijn leven als wereldreiziger en bohémien nog altijd tot de verbeelding.

Literaire Meesters
Het festival Literaire Meesters wordt georganiseerd door Het Literatuurhuis, het nieuwe samenwerkingsverband van SLAU, Poëziecircus, De Nacht van de Poëzie en City2Cities. In het festival staat per editie één grootmeester uit de wereldliteratuur centraal. Eerder kende het festival twee uitverkochte edities rondom Fernando Pessoa (2009) en Federico Garcia Lorca (2010). Het festival komt tot stand in nauwe samenwerking met literair theater Salon Saffier en dankzij financiële bijdragen van de volgende fondsen: Gemeente Utrecht, het Lira Fonds, het SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Nederlands Letterenfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Kf Heinfonds en het Elize Mathilde fonds.

Voor kaartverkoop en meer informatie zie www.literairemeesters.nl.

Lees ook:Nu ook van Dale Praktijkwoordenboeken Portugees
Lees ook:Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca
Lees ook:Festival Crossing Border dit najaar ook in Antwerpen
Lees ook:Promotie Nederlandse boeken in Groot-Brittannië
Lees ook:Literaire Lente 2010 pakt uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.